Håkan Dahlby i OS-mundering. Foto: Scanpix

Tredje svenska silvret i skytte-EM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har tagit sin tredje silvermedalj vid EM i skytte. Den här gången genom skåningen Håkan Dahlby, 49, i herrarnas dubbeltrap. ”Jag hade inte räknat med att ta EM-silver när jag vaknade imorse”, säger han.

Vägen till medaljen blev krokig eftersom Dahlby tvingades särskjuta om den sjätte och sista finalplatsen. Skjutningen föregicks också av en protest som fördröjde tävlingen ett par timmar.

Dalhby knep den sista finalplatsen men väl där blev italienaren Daniele di Spigno för svår.

– Det hade dragit ut på tiden och solen började gå ner. Håkan hade problem att se duvorna i guldfinalen, säger förbundskapten Christer Svensson i ett pressmeddelande.

Dahlby själv trodde alltså inte på medalj när han klev upp ur sängen på morgonen.

”Tillbaka i världstoppen”

– Däremot hade jag räknat med att göra ett bra resultat för det har gått väldigt bra på träning. Jag ville göra den perfekta tävlingen utförandemässigt, säger han.

Sedan tidigare har svensken bland annat tre EM-guld i dubbeltrap (2003, 2004 och 2012) och ett OS-silver från London för tre år sedan.

– Jag har slitit hårt och det känns som att allt börjar falla på plats nu. Det är skönt att vara tillbaka i världstoppen och jag är väldigt, väldigt nöjd med min silvermedalj, säger Dahlby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.