default_caption

Tregaro: ”Göteborg har en kultur som gynnar idrottare”

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad har Göteborg vunnit SVT:s pris Sveriges bästa idrottsstad. Friidrottstränaren Yannick Tregaro har sin teori om varför.

– Jag tror att det är en kultur här som gynnar idrottare. Är man duktig på idrott i Göteborg så får man respekt.

– Det känns som att idrotten alltid har funnits långt fram i hjärtat på arbetarna i Göteborg, menar Yannick Tregaro.

I Göteborg finns en idrottstradition och förebilder som inspirerar. Nyckeln till framgångar är framför allt ledare som kan engagera.

Sveriges bästa idrottsstad 2013

– Förutsättningarna för att kunna bli bäst i världen har vi här. Vi har aktiva som preseterar på världsnivå. Christian Olsson, som vinner OS, kan träna här och barnen kan träna i stort sett samtidigt och se honom. Häromdagen hoppade Emma (Green Tregaro) höjd mitt bland friidrottsskole-barn, vilket kan vara lite jobbigt ibland men självklart väldigt inspirerande för barnen.

Vad är förklaringen till att ni lyckats få fram så många duktiga idrottare i Göteborg?

– Det gäller att ta hand om idrottarna på rätt sätt och inspirera, utan att stressa för mycket. Det gäller att ha tålamod. Att bli bäst i världen och vinna OS – det är väldigt få som kan nå det. Men det är ganska många som kan nå världselit, säger Tregaro.

– Man får skapa de förutsättningarna med det man har. Jag tror att det är det som är det vinnande konceptet – att se till att använda de resurser som finns.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad 2013

Mer i ämnet