Brittiskan Jodie Stimpson firar efter att ha vunnit i Glasgow i somras. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Jag är förkrossad för Lisas skull”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har Lisa Nordén som idol och förebild. I VM-deltävlingen i triathlon i Stockholm, som sänds direkt i SVT, är hon en av favoriterna till segern. – Jag vill avsluta säsongen riktigt starkt i Stockholm och i Edmonton, säger brittiskan Jodie Stimpson till SVT Sport.

Jodie Stimpson vann säsongens två inledande VM-deltävlingar och i sommar även Samväldesspelen, som avgjordes hemma i Glasgow i Skottland. Brittiskan vann guldet efter en spurtuppgörelse med kanadensiskan Kirsten Sweetland och det kan bli en repris på segerduellen i Stockholm.

– Jag var lite överraskad över mina tidiga segrar i VM-serien, årets mål har hela tiden varit Commonwealth Games och jag var förvånad över den formen. Det var en höjdpunkt att få vinna på hemmaplan, nu vill jag avsluta säsongen riktigt starkt i Stockholm och i Edmonton.

Experten: ”Groff utmanar”

– Jodie Stimpson har haft en väldigt bra säsong och är min favorit till segern. Jag tycker amerikanskan Sarah Groff är främsta utmanare, säger SVT-experten Micke Thorén.

Sex av de tio främsta saknas i Stockholm, bland andra amerikanska världsettan Gwen Jorgensen. Hon avstår från att tävla i Stockholm för att istället samla all kraft inför VM-avslutningen i Edmonton.

– Det finns en hel del andra snabba tjejer att se upp med. Kirsten Sweetland är definitivt en att hålla ögonen på. Vi hade en tuff spurtuppgörelse i Glasgow om guldet, säger brittiskan. Nu har jag laddat. Min träning har gått bra, bara att hoppas att det räcker i Stockholm.

Åsa Annerstedt svenskt hopp

I Lisa Nordéns frånvaro står det svenska hoppet till Åsa Annerstedt, som också haft problem med skador, men som är med och tävlar på hemmaplan.

– Åsa simmar och cyklar bra men har inte kunnat löpträna som hon hon vill. Gör hon en placering bland de 25 främsta är det mycket bra, säger Micke Thorén.

”Lisa Nordén är min förebild”

Att Lisa Nordén tvingats ge upp säsongen gör Jodie Stimpson, som fått ett lyft ihop med idolen, förtvivlad.

– Jag är förkrossad för hennes skull. Jag vet hur mycket det här loppet betyder för henne, Träningen rullade på riktigt bra nere i Frankrike när skadan kom, säger Stimpson, som finns i samma träningsgrupp som Lisa under Darren Smith.

– Lisa är en idol och förebild för mig. Har varit och är fortfarande, inte bara som idrottare, utan även som person.

Så sänder vi från Stockholm:

12.40-14.10 Triathlon, herrar SVT2/Play

14.45-16.10 Triathlon, damer SVT2/SVT1/Play

Kommentator: Peter Jonsson

Expert: Micke Thorén

Fakta

Världsranking

1 Gwen Jorgensen USA 3 885 p

2 Jodie Stimpson 2 982

3 Helen Jenkins GBR 2 666

4 Emma Jackson AUS 2 419

5 Sarah Groff USA 2 228

57 Lisa Nordén SWE 182

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.