Efter nya supertiden lockar Hawaii

Uppdaterad
Publicerad

För sex veckor sen blev han förste svensk under åtta timmar på Ironman.

I helgen slog triatlonstjärnan Patrik Nilsson till igen när han vann i Barcelona på 7.55.28, och nu är han redo att nästa år utmana VM-eliten på Hawaii.

– Nu känner jag att jag har nivån för att utmana om topplaceringar, säger Nilsson till SVT Sport.

Den 24-årige svensken, som med sin segertid (7.49.18) i Köpenhamn slog sig in som sjätte bäste Ironman i historien, har på allvar etablerat sig i världstoppen.

– Med de två senaste loppen har det öppnat för många sponsorer och börjat ge ekonomiska förutsättningar att satsa fullt ut, säger Nilsson till SVT Sport.

Han överraskade dessutom många konkurrenter med sin senaste insats, även om det var en sämre tid, med bara sex veckor mellan loppen på den hårda distansen (3,8 kilometer simning/180 kilometer cykel/42 kilometer löpning).

”Lite på gränsen”

– Det var nog lite på gränsen, men jag kände att formen var så bra och fick ett passande upplägg med först lite vila och sen bra träning.

Segern i Barcelona kom dessutom efter en havssimning utan våtdräkt, en ovanlig arrangörsåtgärd som kräver över +22 i vattentemperatur och sänker farten för de tävlande, plus ett cykelmoment där han drabbades av tekniska bekymmer och tappade värdefull tid. Mitt i allt detta svarade han sen för sitt livs löpning. Den avslutande maran gick på 2.41.25 och imponerar stort.

– På det sättet känns nästan det här som mitt bästa lopp i karriären, säger Patrik Nilsson en måndag då han bara njuter av sin prestation och alla lovord.

Kroppen är förvånansvärt pigg, lite ansträngda lungor och en del skavsår på fötterna är allt som minner om den tuffa ansträngningen i Barcelona där han alltså var sju minuter bakom täten efter cyklingen och till slut vann med tio minuter.

Och han tänker redan på nästa lopp. I slutet av november står han på startlinjen i Ironman Cozumel i Mexiko och hoppas på nya sköna rankningspoäng inför nästa års stora mål: VM i Hawaii, i anrika Kona.

”Kan vara med topp tio”

Årets upplaga avgörs till helgen, Patrik Nilsson har bidat sin tid och medvetet valt att avstå Hawaii-klassikern, han vill kunna konkurrera om tätplatser när han väl startar.

– Målet för nästa år blir Hawaii. Jag tänker att jag kan vara med topp tio och om ytterligare ett par år, 2019 eller 2020 fightas om en seger där. Jag pratade i Barcelona med en tidigare vinnare på Hawaii och han tyckte att jag, med den löpningen jag har, kan utmana i toppen där.

En del av lyftet tackar han sin nya tillvaro. Nilsson har numera Köpenhamn som sin bas där nuvarande flickvännen och nutritionisten Teresa Heimann Olsen har gett honom utveckling. Tränaren Frank Jacobsen har också bidragit starkt under de dryga två år de samarbetat.

Nästa år hoppas han ta det definitiva klivet och utmana världseliten i en VM-tävling, med ofta extremt varma och tuffa förhållanden, där tyska stjärnduon Frodeno och Raelert ifjol toppade med tider mellan 8.14 och 8.17.

Sexa på tidernas Ironman-lista

07.35.39 Jan Frodeno, GER (Roth 2016)

07.41.33 Andreas Raelert, GER (Roth 2011)

07.45.49 Marino Vanhoenacker, BEL (Klagenfurt 2011)

07.46.10 Brent McMahon, CAN (Brazil 2016)

07.48.43 Ivan Rana, ESP (Klagenfurt 2014)

07.49.18 Patrik Nilsson, SWE (Köpenhamn 2016)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.