Hjärnskakad Nordén bröt med yrsel efter smäll

Uppdaterad
Publicerad

Oturen fortsätter för skadeförföljda triathlon-stjärnan Lisa Nordén. Svenskan fick en rejäl smäll i huvudet under simdelen i VM-serien i Yokohama och var yr på cykeln. 30-åringen tvingades att bryta för att få läkarhjälp. – Det blixtrade framför ögonen, säger hon till SVT Sport.

Rapporterna från hemmaplan inför Yokahama var positiva innan VM-loppet. Med styrketräning byggde hon upp löpmängd och intensitet i träningen.

– Efter det att jag kom tillbaka till Stockholm har vi lagt 100% på rehab. Jag springer nu smärtfritt och har kommit tillbaka in i något som liknar rutin med löpningen, skrev hon på sin blogg.

”Blixtrade framför ögonen”

Men under tävlingarna i Japan stötte hon på nya motgångar. Nordén fick en dålig start på simningen och en rejäl smäll i huvudet i kaoset halvvägs fram till första bojen.

– Jag fick ett slag mot huvudet av en fot eller en armbåge. Det blixtrade framför ögonen och glasögonen åkte av. Jag tog på dem och försökte simma, men hade jättesvårt att navigera, hålla koll på vart jag skulle och var jag var någonstans.

Svenskan hade jätteproblem att ta sig upp ur vattnet och missade att hänga på gruppen framför. Hon kunde inte heller kontrollera riktigt vad hon höll på med och allting kändes konstigt när hon satt på cykeln.

”Kroppen fungerade inte”

– Kroppen fungerade inte överhuvudtaget. Benen vek sig när jag kom av cykeln och jag hade dålig styrsel. Innan kände jag mig starkare än någonsin på cykel och nu hade jag svårt att hänga med en tredjeklunga.

– Jag undrade vad som hände, låg bromsarna i eller hade cykeln fått punka, säger hon.

Efter att hon bröt loppet togs hon in i läkartältet där de kollade blodryck, temp och många andra saker.

Hjärnskakning

– Det mest troliga är att jag har fått en lättare hjärnskakning. Hälsenan är bra, men det var bara att glömma att springa tio kilometer. Jag började frysa, var illamående och det var bara att åka tillbaka till hotellet, säger hon.

Svenskan har tränat på hemmaplan för att få ordning på den krånglande foten och hälsenan. Hon har inte haft full kraft och energi i löpningen ännu. Närmast väntar ett höghöjdsläger och fortsatt rehabträning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.