Jonna Adlerteg tillbaka efter skada. Foto: SVT

Trots skadan: Adlerteg siktar mot OS

Uppdaterad
Publicerad

Efter korsbandskadan hon ådrog sig under EM, den 17 april, är nu Jonna Adlerteg igång och tränar i barren igen. Med siktet inställt på att kvala till OS i Rio. 

En olycklig landning under mångkampsfinalen på EM resulterade i ett avslitet främre korsband och en skada på yttre menisken. Två månader efter operationen slängdes kryckorna åt sidan och Jonna Adlerteg är nu tillbaka och har börjat kunna träna lättare i barren.

Barr är Jonnas favoritgren och eftersom knäna bara belastas i landningen i avhoppet är det en utmärkt gren att börja med nu när rehabiliteringen är i full gång. Om än försiktigt. Och utan landningar.

– Det är ju min bästa gren, så det är ju det bästa att jag faktiskt kan träna barr nu när jag är skadad. Och det är ju små övningar som man gör i serien hela tiden, även om man gör jättestora serier, så måste man ha dem – de heter chip. Det är en övning man måste göra, så det är ju jättebra för mig att öva det, berättar Jonna Adlerteg.

Jättesvängar, som bland annat utförs inför avhoppet, går också utmärkt att träna på nu. Och det är just via barren den största chansen finns för Jonna Adlerteg att kvalificera sig till OS i Rio.

Kvalet till OS sker under VM i oktober och sedan på ett så kallat test event i april 2016.

– Om svenska laget kvalar till test event nu på VM så är det fem, sex tjejer som får åka och då är det ju lite lättare att få vara en del av det laget. Om laget inte kvalar är det bara två platser till test event. Då måste man dels vara topp två för att få åka på test event och sedan vara bäst på test eventet för att få åka till OS. Så det är tuff konkurrens, säger hon.

Ont om tid till VM

Tränarna räknar inte med att Adlerteg kommer kunna vara med på VM, vilket innebär en försvagning av det svenska laget. Det är bara en bonus om hon skulle kunna vara med och tävla i barr redan i oktober. Rehabiliteringen beräknas ta sex till nio månader, vilket gör att hon kommer vara fullt återställd till kvalificeringsomgång två i april. Och så här långt har rehabiliteringen gått enligt planen.

– De säger (läkaren och sjukgymnasten, Reds anm.) att det ser väldigt bra ut. Att de ser så bra ut som det kan göra, så jag är jätteglad över det. Jag försöker var så noga som möjligt med allt jag kan och all rehab nu, säger hon.

Det är en riskabel tid just nu när kryckorna precis lagts åt sidan. Det är lätt att börja göra för mycket. Hjälptränaren Niklas Heckscher skojar på träningen och ropar: ”Var rädd om mitt hjärta nu!” när Adlerteg hoppar upp i barren.

– Vi har skojat om det idag, att det är mer för min skull att hon ska vara lite försiktig än för sin egen skull. Hon vill nog köra lite mer än hon ska göra, men hon är otroligt duktig och håller igen också. Jonna vet också att tid finns till hennes återkomst, så jag tror att vi alla är väldigt trygga med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.