Elin Eldebrink, Elisabeth Egnell och Frida Eldebrink Foto: TT Nyhetsbyrå

Tuff lottning för basketdamerna

Uppdaterad
Publicerad

Sverige floppade totalt i sommarens basket-EM. Och nästa Europamästerskap kan bli tufft att nå. De fick nämligen en tuff grupp när kvalet till EM i Tjeckien 2017 lottades i dag. ”En tuffare uppgift än senast”, säger landslagsansvarige Jonte Karlsson.

Sverige ställs mot Spanien och Finland.

Gruppvinnarna och de sex bästa av de nio grupptvåorna går till mästerskapet.

– En tuff grupp. Vad Spanien är och kan vet hela basketeuropa och de kommer att vara storfavoriter i gruppen. Vi vet att vi kan rå på dem under en bra dag vilket vi gjorde i kvalet till EM 2013, säger landslagsansvarige Jonte Karlsson till det svenska basketförbundets hemsida, och fortsätter:

– Men helt klart att de som bronsmedaljörer i EM i Ungern är riktigt tuffa. Finland har nu fått Sverige bekantingen Pekka Salminen som coach och de satsar nu på bred front för att även etablera sitt damlag i den högsta eliten.

Siktar på att kvala in

Sverige inleder kvalet den 21 november hemma mot Spanien.

– Vår målsättning blir givetvis att kvala in till EM i Tjeckien 2017. En tuffare uppgift än senast då det i nästa mästerskap bara är 15 lag som kvalar in, säger Jonte Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.