• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tuff rehab väntar Schumacher

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan ett halvår i koma är det ovisst hur Michael Schumacher fortsatta liv kommer att se ut. Sett till den långa tiden i koma verkar F1- stjärnans framtid bli tuff.      

Enligt Sanna Neselius, hjärnforskare vid Göteborgs universitet, är fall likt Schumachers mycket ovanliga. Men för en person som legat i koma så pass länge som den tyske världsstjärnan, så är framtidsutsikterna begränsade.

– Hjärnan har möjlighet att läka sig själv till viss del men det tar tid, säger Neselius till SVT Sport.

Schumachers olycka

– All form av stimulans är viktig men vilken typ av stimulans beror på vad patienten klarar av, säger hon.

Skadorna måste utvärderas

Det går inte att fastställa skadornas omfattning när en person ligger i koma. Att fastställa omfattningen är nu viktigt och de närmaste dagarna kommer att bli avgörande.

– Man måste försöka utvärdera hans skador när han vaknat, säger forskaren.

Och det är svårt att sia om framtiden.

– Han har ju fått ett allvarligt hjärntrauma men det är svårt att säga hur skadorna kommer att påverka honom i framtiden.  Det värsta scenariot är ett vegetabelt tillstånd där han kommer att behöva hjälp med allting. Allt därutöver är bara positivt, säger Neselius.

Lång rehabilitering

Den schweiziska neurologen Daniel Zutter bedömer att rehabiliteringen kan komma att fortsätta två-tre år – eller för resten av 45-åringens liv.

– Det kan vara så, till exempel, att någon säger ”öppna ögonen när du hör mig”. Öppnar han ögonen har du ett ja-nej-tecken. Då är enkel kommunikation redan möjlig, säger Zutter till Blick.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schumachers olycka

Mer i ämnet