J-O Waldner blir frimärke i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske pingisspelaren J-O Waldner med ett OS-guld och sex VM-guld hedras i Kina ett frimärke.

Tre miljoner exemplar är redan sålda.

– Det är ett enormt drag här nere, säger han till SVT.

JO Waldner befinner sig nu i sitt andra hemland Kina för att lansera frimärket, som också ges ut i Sverige med samma motiv.

– Det är naturligtvis jättestort. Det är ett enormt drag här nere. De hade redan gjort av med tre miljoner frimärken och de hade 13 miljoner som de skulle sälja vidare så det är stort.

Han berättar att han ofta får mycket uppmärksamhet från kineser som har sett hans matcher och att de alltid är positiva.

– Det är så klart jättekul, säger han.

Varför är de så förtjusta i dig?

– Det troliga är väl att jag spelat mot sex-sju generationer kineser och sen att jag har hjälpt dem med OS. Jag hårdtränade när jag var 14 år och fick vara fem-sex veckor i landet. Sen har jag varit i Kina över hundra gånger, säger han.

J-O kallas för Lao Wa, ”gamle Waldner”, eller Chang Qing Shu, ”Det evigt gröna trädet” av kineserna.

– Det kom för över tio år sedan. Det blev ett namn med tanke på att jag spelat så pass länge, säger han.

Vad behövs för att Sverige ska kunna rubba Kina igen, som under dina glansdagar?

– Det är alltid svårt att rå på Kina. Vi har 8-10 000 pingisspelare och de har ett par miljoner. I längden är det svårt att stå emot dem. Vi får väl börja om. Vi har fortfarande de bästa 12-14-åringarna i Europa. Om vi väntar 4-5 år så kanske vi slåss i världstoppen.

– Men att ta över Kina kommer bli ett svårt uppdrag. Och att få den generationen med mig, Jörgen och gänget är kanske svårt att få fram igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.