Frida Wallberg/instagram / TT Foto: Frida Wallberg/instagram / TT

Två år efter knocken – Wallberg tillbaka i ringen

Uppdaterad
Publicerad

Frida Wallberg är tillbaka i ringen efter knocken som hade kunnat kosta henne livet för två år sedan. ”Jag visste inte hur jag skulle reagera”, säger hon till SVT Sport.

Den 14 juni 2013 gick Frida Wallberg en titelmatch för att försvara sitt WBC-bälte mot australiskan Diana Prazak. Efter åtta ronder slutade matchen på värsta tänkbara sätt. Frida Wallberg knockades så allvarligt att hon akut fick opereras för en hjärnblödning som hade kunnat kosta henne livet.

Efter två dagar i respirator vaknade hon upp. Kampen tillbaka har varit en daglig kamp för Wallberg. För henne har träningen varit en viktig del i hennes vardag, en trygghet och en viktig anledning till att hon nu är tillbaka i ringen, förklarar hon för SVT Sport. I dag gjorde hon sitt första träningspass i boxningsringen efter skadan, och publicerade i samband med det ett klipp på Instagram.

Frida Wallberg

– Det är första gången jag tränar boxning. Det har inte funnits ett intresse tidigare. Jag har inte velat veta av boxning, jag har inte ens tänkt tanken. Nu har det känts bra ett par dagar och jag kände att jag ville testa träna boxning igen, säger Frida Wallberg till SVT Sport.

För att ta klivet tillbaka in i boxningsringen krävdes ett miljöombyte. Frida Wallberg befinner sig just nu i Halmstad på semester och det var där hon valde att göra sitt första pass i ringen.

– Det är en plats jag inte tränat eller tävlat på tidigare, ett helt annat ställe med en helt annan tränare, säger hon.

Ett träningspass med blandande känslor

– Jag var både ledsen och kände frustration över varför det hände, men samtidigt kände jag mycket glädje. Det sitter i ryggmärgen på något sätt men fortfarande är det långt, långt, långt borta. Jag tänker inte ens tävling, tänker inte på att gå in i ringen eller något såndant utan mer som en annan träningform, för jag vet att boxning är fruktansvärt bra för att hålla i gång.

– Man måste tänka samtidigt som man slår och det var faktiskt väldigt jobbigt för mig. Samtidigt var det väldigt roligt att kunna göra det, att kunna boxas igen. Jag visste inte hur jag skulle reagera, det var en utmaning att gå in där. Bara för att jag hållit igång kände jag mig stark, men jag vet fortfarande vart jag var innan. Det är fortfarande en lång tid kvar.

En lång tid kvar till vad?

– Jag tänker ingenting, först och främst bli så frisk som möjligt, bli helt återställd och fixa vardagen. Jag vill vara med min dotter och visa henne att hon har en frisk mamma.

”Måste smälta vissa saker”

Frida Wallberg hoppas och tror att hon kommer att fortsätta använda boxningen som en träningsform.

– Det tror jag att jag kommer göra. Jag måste smälta vissa saker, mycket har kommit upp i huvudet nu. Vi får se vad som kommer hända framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Frida Wallberg

Mer i ämnet