Full rulle på tvilling-bröderna Mondrup under en triathlontävling i Helsingör nyligen. Äldre brodern Steen kör Peder, som är cp-skadad, på en specialbyggd cykel med en stol ovanpå framhjulet. Foto: SVT

Tvillingarna med järnvilja

Uppdaterad
Publicerad

– Att få tävla i triathlon har gjort att jag för första gången i livet glömmer att jag är handikappad, säger Peder Mondrup till SVT Sport.

De danska bröderna Steen och Peder Mondrup föddes den 22 januari 1980 – med fem minuters mellanrum. Men de fick helt olika förutsättningar i livet.

Syrebrist vid förlossningen gjorde att Peder drabbades av en svår CP-skada, och han behöver i dag personlig assistens dygnet runt.

SVT Sport träffar dem i det lilla samhället, Jylling, tre mil från Köpenhamn.

Det var också i den danska huvudstaden de tillsammans avverkade en Ironman, i slutet av augusti. Med Peder bakom sig, fäst vid en lina i en kajakliknande flotte, simmade Steen 3,8 kilometer. Därefter tog de sig igenom de 18 milen på en specialbyggd cykel (Peder sitter i en stol ovanför framhjulet).

Sedan avslutade de tävlingen med ett maratonlopp inne i Köpenhamn där Steen körde sin bror i en rullstol framför sig. Också den specialkonstruerad för just den här formen av utmaning.

”Sjuk i huvudet”

De fullkomligen bars fram av ett enormt publikstöd, och de gick i mål på lite drygt 15 timmar.

– När jag för ett par år sen föreslog att vi skulle prova att tillsammans springa ett maratonlop sa Peder ”Du är sjuk i huvudet”, skrattar Steen Mondrup.

– Men när vi till slut klarade det, så var det en underbar känsla. Jag är den som kan gå och springa av oss två, Peder är ju bunden vid sin el-rullstol. Men att få med sin tvillingbror på de här tävlingarna är fantastiskt. Det bästa man kan få uppleva ihop med sin bror.

De inledde med ett halvmaratonlopp, klarade sen ett par maraton för att sedan påbörja satsningen mot att genomföra en Ironman. Vilket de nu lyckats med.

De har alltid haft idrotten som ett stort gemensamt intresse. Peder har mest varit hänvisad till TV:n. Handboll är favoritsporten.

Medan Steen, framgångsrikt, kunnat tävla i många idrotter har Peder bara fått höra sin bror berätta om känslan och om sina upplevelser.

Just det faktumet är den stora anledningen till att de nu tävlar tillsammans i triathlon.

På samma nivå

– Jag kunde komma hem efter en löpartävling och berätta hur det varit. Men jag märkte hela tiden att Peder inte riktigt förstod vad det verkligen innebar. Men tack vare att vi nu är tillsammans är vi så att säga på samma nivå, berättar Steen.

Kraftprovet i Köpenhamn var inte en engångsföreteelse eller ett jippo. Bröderna har fortsatt att tävla under under hösten. Och vi följde dem på nära håll under en tävling i Helsingör. En halv Ironman.

– Det är naturligtvis slitsamt för mig, men också för Peder. Framför allt under cyklingen då han får sitta still väldigt länge och spänna kroppen för att hålla i sig. Jag använder kanske 60 procent av min styrka. För Peder är det 100 procent.Hela tiden. Ofta brukar vi sjunga när det är som jobbigast. Det är lättare  att glömma smärtan då. Vi är båda lika slut när vi når målet, säger Steen.

– Men idrott är bra i alla former. Och Peder får möjligheten att träna muskler han aldrig kommer åt annars.

Team Tvilling

Bröderna tävlar som en person (Team Tvilling kallar de sig). Och de får samma tid i mål.

Innan de ställde upp på sin första tävling hade de startat en organisation, som ska möjliggöra för handikappade att i större utsträckning få komma ut på triathlontävlingar. Förhoppningen är att minst fem par ska stå på startlinjen till nästa års Ironman i Köpenhamn. Många elit-triathleter har redan anmält sitt intresse.

– Det är bra om folk får upp ögonen för att det faktiskt är möjligt. Och det betyder väldigt mycket för de som har funktionshinder att få komma ut , uppleva, vad det innebär att vara med på en triathlon, säger Steen.

Ständig tvåa

Och hans yngre bror, Peder, fyller i.

– Vi har alltid haft ett tätt förhållande som bröder, men det här har gjort att vi kommit varandra ännu närmare, säger Peder.

Som hur mycket hans storebror än kämpar, är den som når mållinjen först. Vilket Steen sen länge insett.

– Det är lite irriterande, skrattar han. Men jag får väl springa baklänges eller nåt när vi är på väg mot mål.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.