Ukraina hotar med Paralympicsbojkott

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina kommer att bojkotta Paralympics, som invigs i ryska Sotji på fredag kväll, om inte Ryssland drar tillbaka sina trupper från Krimhalvön i Ukraina, meddelar den ukrainska paralympiska kommittén. Från svenskt håll är det nu klart att kronprinsessan Victoria avstår att åka på grund av säkerhetsläget.

– Vi vill ha en fredlig lösning och att värdlandet drar tillbaka sina trupper från Krim innan spelen inleds. Om det inte sker, kommer vi att bojkotta, sade Natalja Garatj, talesperson för Ukrainas paralympiska kommitté, till AFP på tisdagen.

– Vi kan inte delta i ett evenemang som arrangeras av ett land som attackerat vårt land.

Paralympics 2014

Man kommer att vänta till torsdag kväll alternativt fredag morgon innan man tar beslut om bojkott.

Kronprinsessan Victoria avstår nu Paralympics

Kronprinsessan Victoria väljer att ställa in sin resa till Paralympics, meddelar hovets pressavdelning för Expressen.

– Kronprinsessan kommer inte att åka på grund av den rådande händelseutvecklingen, säger Ulrika Näsholm på hovets pressavdelning till expressen.se.

– Alla sådana beslut tas i samråd med UD.

Sedan tidigare har också Storbritanniens prins Edward, officell beskyddare av den brittiska Paralympics-truppen, valt att ställa in sin resa på direkt inrådan från den brittiska regeringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics 2014

Mer i ämnet