Umeå tappar trots Magdas röst

Uppdaterad
Publicerad

I fjol kom Umeå tvåa i omröstningen över Sveriges bästa idrottsstad, i år backar staden några placeringar och är nu femma enligt 50-mannajuryn. Detta trots att bland annat Magdalena Forsberg hade Umeå som sin etta.

”Toppar både inom lag-, sommar- och vintersport, därtill en stark studentidrott gör Umeå till årets idrottsstad” motiverade Magda sitt val.

Södertälje avancerar några platser på listan, bland efter med hjälp av Kings SM-guld i basket. Zlatans Malmö, som blev femma 2011 och fyra ifjol, får sin sämsta placering men håller alltjämt en hög nivå.

Sveriges bästa idrottsstad 2013

5. Umeå 199 p (plats 2 i fjol)

Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 1: 5

Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 2-3: 5

Antal jurymedlemmar som placerat staden på topp 10: 34

Poäng från SVT-juryn: 109 p

Poäng från tittarjuryn: 90 p

Magdalena Forsbergs etta Umeå har varit topp 6 på rankingen alla tre år men backar lite från fjolårets andraplats. Umeå har bredd både inom vinter- och sommaridrotten. Både Iksus damer som Dalens herrar gick till SM-final i innebandy. UIK är alltid utmanare i damallsvenskan, Udominate gick till semifinal i dambasketen och Björklöven är tillbaka i hockeyallsvenskan. Teodor Peterson och Maria PH hade fina vintrar och multisportarna i Team Silva tog VM-brons.

Röstningsanalys: Några elitlag har åkt ur sina serier (bland annat Umeå FC från superettan) under året och staden blev utan guld i de större sporterna, det förklarar nog tappet på listan.

Bland jurymotiveringarna 1:

Toppar både inom lag-, sommar – och vintersport, därtill en stark studentidrott gör Umeå till årets idrottsstad. /Magdalena Forsberg, Sundsvall, Mästarnas Mästare och skidskytteexpert.

Umeå har en bredd som imponerar med herrar och damer på högsta nivå i både lag- och individuella idrotter. /Jan Olsson, Östersund, förhandlingschef SVT Sport

Året om deltar Umeås elitlag/idrottare i stora idrottsevenemang och gör bra resultat. Till stadens storlek och hur folket i stan stöttar Umeåklubbarna blir Björkarnas Stad #1 för mig. /Viktoria Söderlund, Uppsala, Tittarjuryn

6. Malmö 159 p (4)

1: 1

2-3: 4

Topp 10: 30

SVT: 85 p

Tittare: 74 p

Trots att han lämnade stan för över 10 år sedan så är Zlatan Ibrahimovic fortfarande Malmös store son. Ny Guldboll, mästare och skytteligaseger i Frankrike och en drömkväll på nya nationalarenan. MFF var Sveriges bästa publiklag alla kategorier och Malmös damer var mycket nära ett nytt SM-guld. Fair Plays tennisherrar tog SM-guld och Malmö SRC silver i squash. Stadens friidrotts- och simklubbar tillhör yttersta Sverigeeliten.

Röstningsanalys: Nästan 100 jurypoäng färre än ifjol (248 då) men det räcker fortfarande till en bra placering.

Jurymotiveringar 1:

Malmö visar bredd och topp i både stora och små sporter. Malmö är så mycket mer än Zlatan. /Mona Lindberg, Örebro, Tittarjuryn

7. Södertälje 153 p (10)

1: 2

2-3: 8

Topp 10: 26

SVT: 82 p

Tittare: 71 p

Systrarna Eldebrink och Lollo Halfvarsson har lämnat hemstaden och i stället för Telge basket var det i år herrarna i Kings som vann SM-guld och blev Södertäljes bästa basketlag. Syrianska fortsätter i allsvenskan trots små resurser och SSK nådde i år kvalserien. Innebandy, volleyboll och orientering finns också på hög nivå i kringlornas stad som även fick en världsmästare i Klara Tibbling (submission wrestling) under året.

Röstningsanalys: En femtedel av juryn höll Södertälje topp 3 på sina listor. Södertälje håller sig stabilt på topp 10 (plats 4 2011, plats 10 2012, plats 7 2013).

Jurymotivering 1:

Med en hyfsad bredd inom de stora lagidrotterna och med några exporter som levererat under året – Södertälje har visat framfötterna det senaste året. /Marcus Langbrandt, Nyköping, Tittarjuryn

Södertälje är idrottens humla, som trots svåra förutsättningar ständigt lyfter mot nya höjder. Bäst illustrerat av Syrianska som dömts ut av alla men lever vidare i allsvenskan, och av de fantastiska basketspelarna som vinner herr-SM-guld och utgör halva damlandslaget. /Patrik Larson, Stockholm, TT

Fakta

1.

2.

3.

4.

5. Umeå

6. Malmö

7. Södertälje

8. Växjö

9. Helsingborg

10. Halmstad, Partille

12. Skellefteå

13. Uppsala

14. Eslöv

15. Norrköping

16. Jönköping

17. Östersund, Kristianstad

19. Leksand

20. Falun

21. Sundsvall

22. Lund

23. Borås, Gävle, Ängelholm

26. Örebro

27. Luleå

28. Piteå, Eskilstuna

30. Linköping, Västerås

32. Skövde

33. Varberg

34. Nacka, Falkenberg

36. Kalmar, Sigtuna

38. Täby, Botkyrka, Huddinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad 2013

Mer i ämnet