Umeås damer vann den tredje SM-finalen i basket. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Umeås gulddröm lever – efter imponerande vändning

Uppdaterad
Publicerad

Det såg mörkt ut.

Men Umeå stod för en imponerande vändning – och tog SM-finalserien mot Northland vidare.

”Vi börjar visa var vi står”, säger Agnes Nordström.

Efter halva matchen ledde Luleå-laget Northland den tredje SM-finalen med 45–36, trots att Udominate från Umeå inledde med att gå upp till 10–2 redan efter två minuter.

– Vi får taktpinnen ganska tidigt, konstaterar Umeås Agnes Nordström.

Basketligan dam

Men Northland tog alltså över totalt, och gick till halvtidsvila med en klar ledning. Där och då pekade det mesta på att laget skulle ta sin tredje raka seger och därmed klubbens andra raka SM-guld.          

”Små detaljer”

Men så blev det inte. I den andra halvleken spelade hemmalaget upp sig på ett imponerande sätt, anfört av den storspelande landslagsspelaren Frida Aili och den formtoppade Pam Blomberg, och vann till slut med 70–66 och reducerade till 1–2 i matchserien som spelas först till tre.

– Jag är nöjd med att vi börjar visa vad vi står för, men vi har fortfarande flera nivåer kvar, säger Nordström.

Northland var riktigt nära att komma ikapp i slutet, men den sista minuten missade både rutinerade Anna Barthold och den tidigare så säkra Miah-Marie Langloios två straffar.

– Det är små detaljer som avgör. Men vi får vara beredda i morgon. Domarna tillåter mycket, vi får vara med på det. Vi var lite chockade, som att vi inte förväntade oss det. Nu får vi ta hand om kropparna och vara beredda i morgon, säger Northlands Martina Stålvant.

”Helt annat Umeå”

– Northland har gjort bra matcher tidigare, framför allt andra. Men det var ett helt annat Umeå än vi sett tidigare, säger SVT Sports expert Kadidja Andersson.

– Att Northland vet att de har råd att förlora matchen kan vara den lilla skillnaden som gör det. Umeå spelar för allt just nu och det syns verkligen i den andra halvleken. De spelar med hjärta och glöd för att ha chans att få spela i morgon.

Nästa match spelas i morgon i Luleå.

– Det kommer att bli en ny tuff match mot en kokhet hall. Men det blir en skönare känsla för oss då, 2–1 är bättre än 2–0, säger Agnes Nordström.

Matchfakta

final 3 i bäst av 5

Umeå Udominate-Northland Luleå

70-66

(20-24, 14-21, 21-8, 15-13)

Umeå Udominate: Pamela Blomberg 22, Frida Aili 18, Lina Pikuté 10, Agnes Nordström 8, Kladuia Lukacovicova 4, Iliaria Zanoni 4, Jessica Nilsson 2, Mirjana Beronja 2.

Northland Luleå: Josefin Vesterberg 19, Miah-Marie Langlois 15, Allis Nyström 9, Anna Barthold 9, Martina Stålvant 5, Katie Bussey 5, Tina Trebec 4.

Northland Luleå leder med 2-1 i matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basketligan dam

Mer i ämnet