Sernan Inan, till vardags i Solna basket, är SVT Sports expert under SM-finalserien i basket. Damernas och herrarnas finalserie ssänds i SVTPlay från andra mötet och framåt. Foto: Bildbyrån

”Uppsala kommer inte vilja göra bort sig igen”

Uppdaterad
Publicerad

Tar Uppsala revansch på Södertälje? Ikväll spelas SM-final två i herrarnas SM-finalserie i basket. SVTPlay sänder matchen med start 19.00 – Vinner Uppsala idag så är det helt öppet igen, säger SVT-experten Serkan Inan.

Södertälje körde över Uppsala i den första SM-finalen och vann med hela 30 poäng. Play-off-serien gör att det ändå är fördel Uppsala, menar SVT-experten Serkan Inan.

– Vinner Uppsala idag så är det helt öppet igen. Det spelar ingen roll, hur mycket du vinner eller förlorar med. Då står det 1-1 i matcher oavsett.

Basketligan herr

Skyttet skillnade i SM-final #1

Uppsala som imponerat under slutspelet och slagit ut både Norrköping Dolphins och Borås Basket stod för ett svagt skytte i första SM-finalen, samtidigt som Södertälje sköt med en väldigt bra skottprocent. Från treorna hade Södertälje fina 52 procent. Skyttet var skillnaden i första SM-finalen.

– Jag tror att det kommer bli en väldigt jämn och taight serie. Jag tycker lagen är lika bra. Men erfarenheten talar för Södertälje. De har varit i final fyra år i rad.

Inan Serkan menar att finallagen Uppsala och Södertälje är väldigt lika varandra. Båda samspelta och har bra spelare på alla positioner.

– Det är två lag som är väldigt lagorienterade. Södertälje har fördelen att ha två fixstjärnor i Toni Bizaca och John Roberson. De behöver förlita sig och få ut mycket av de här två stjärnorna. De måste prestera på en hög nivå.

Gaddefors saknad

Uppsala saknar sin riktiga fixstjärna i Anton Gaddefors. I hans frånvaro behöver andra spelar kliva fram och höja sig.

– Axel Nordström, Thomas Jackson, Johan Jeansson främst. Jansson har visat tidigare år hur viktig han är, men har inte riktigt hittat det i år. Även Uppsalas lagkaten Rickard Eriksson behöver steppa upp.

– Jeansson och Eriksson behöver ta för sig mer framåt, och sätta skotten när Gaddefors inte spelar.

Sernan tippar final #2

En mycket tuffare match än första SM-finalen är att vänta ikväll, menar SVT-experten Serkan Inan.

– Jag tror inte Uppsala kommer vilja göra bort sig igen. Jag tror Södertälje vinner i och med hemmaplansfavör, men jag tror det blir en mycket mindre marginal än senast.

Södertälje-Uppsala direkt i SVTPlay från 19.00.

Kommentatorer: Björn Becksmo och Serkan Inan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basketligan herr

Mer i ämnet