Foto: TT Nyhetsbyrån

USA vände 7–15 till superkross

Uppdaterad
Publicerad

Efter några minuter gnuggade sig publiken i ögonen i Madrid. Det var när Serbien ledde med 15-7 mot USA i VM-finalen. Men USA kom igång och gasade ifrån till vinst 129-92 och försvarade guldet från Istanbul för fyra år sedan.

USA:s trepoängsskytte i första halvleken var i det närmaste fulländat och man satte 15 treor.

På slutet slog USA av på takten och Serbien fick vinna den sista perioden. Därmed blev det ingen rekordvinst. Den är från VM-finalen 1994 när USA slog Ryssland med 137-91.

–Ingenting fungerade som vi planerat, men hur som helst är jag glad över hur vi försökte, sa Serbiens coach Sasha Djordjevic efteråt.

Innan matchen var slut kramade spelarna i de bägge länderna om varandra innan USA-spelarna ägnade sig åt varandra. Det var lite ”Dreamteam” över spelet.

Trots att de största NBA-stjärnorna inte var på plats så har USA dominerat.

–Det är lite förolämpande att säga att USA skickat ett B-lag bara för att Lebron (James) inte är här, för att inte Kobe (Bryant) är här och för att (Kevin) Durant inte är här, men det betyder inget.  Vi klev fram och vann guldet, sa forwarden Kenneth Faried efter finalen.

Största VM-final-segrarna:

1) 1994: USA-Ryssland 137-91 – 46 poängs marginal

2) 2014: USA-Serbien 129-92 – 37 p

3) 1970: Jugoslavien-Brasilien 80-55 – 25 p

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.