England förlorade mot Australien i rugby-VM Foto: TT Nyhetsbyrån

Uttåget ur rugby-VM kostade 38 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

I lördags släcktes VM-drömmen på hemmaplan i England när rugbylandslaget förlorade mot Australien med 13-33.

Det kostade mycket vad gäller stolthet hos de engelska fansen och dessutom visar färsk forskning att förlusten blev dyr även i pengar räknat – för hela engelska folket.

London Business School  (LBS) publicerade en forskningsrapport i fredags där man varnade för att en utslagning ur hemma-VM skulle innebära förluster på den brittiska aktiemarknaden på upp till 3 miljarder pund eller 38 miljarder svenska kronor.

Förlusten i lördags innebar att England inte tar sig vidare från gruppspelet, vilket aldrig hänt en värdnation i rugby-VM tidigare. Givetvis en rejäl smäll för nationens stolthet men professor Alex Edmans på LBS ville även undersöka de ekonomiska konsekvenserna.

– Vad jag ville göra var att titta på vad som driver börsen. Den traditionella synen är att den drivs av ekonomiska fundament som utdelning och vinster och arbetslöshet, men jag ville visa att marknaden också påverkas av känslor, så jag ville titta på effekten av ett internationell idrottsnederlag. Tanken är att om ett land förlorar en internationell tävling, så påverkar det investerarnas humör och det visar sig på aktiemarknaden , säger han till Reuters.

Känslorna påverkar börsmäklarna

Genom att förstå hur denna förlust berörde marknaderna, ville han se hur investerarnas känslor, eller den stämning som de som gör affärerna befinner sig i, kan påverkas i kölvattnet av en sådan förlust.

– Jag tittade på resultaten av över tusen fotbollsmatcher och 1500 spel i andra sporter, inklusive rugby och jag hade en modell för vad du kan förvänta dig att hända med aktiemarknaden om det inte spelades någon rugby eller fotbollsmatch. Så det här är baserat på vad som hände dagen innan, vad som händer i den bredare ekonomin och så vidare, och så när jag hade ett riktmärke på vad som ska hända utan idrottsevenemang, då  tittade jag på vad som egentligen hände och jag jämförde skillnaden, en skillnad, som jag tillskrev idrottsmatcherna, säger Edmans..

– Så vad jag hittade för fotboll var att en eliminering ur en stor turnering, det leder till att marknaden går ner med 0,5 procent nästa dag, och för rugby är det 0,15 procent. Det kanske låter som ingen stor grej, men 0,15 procent på på den brittiska aktiemarknaden är tre miljarder pund, som försvinner på en enda dag ”, tillägger han.

Skillnad på flygolyckor och fotbollsförluster

Edmans arbetade med kollegor från Norwegian School of Management och University of Carolina för att se på detta fenomen i 39 olika länder och deras aktiemarknader.

Medan marknaderna i allmänhet anses styras av rationella beslut om hur händelser kan påverka investeringar, kunde icke kvantifierbara effekter mätas – och skillnaden med idrottsresultat var att där fanns effekten i huvudet på dem som fattar beslutet att köpa eller sälja.

– Det motiverade oss att titta på idrottsevenemang. Det finns ju andra saker som påverkar den nationella stämningen, som en flygolycka eller ett politiskt val och så vidare men dessa händelser påverkar inte bara investerarnas humör utan även ekonomin. Så om börsen går ner efter en flygolycka, kan det vara rent rationella orsaker, eftersom marknaden vet att det kommer att det framtida  resandet påverkas. Men något som sport, har inte en effekt utanför ett fåtal sektorer, såsom pubar eller supporterpryl-försäljning, och därför ska det inte vara en effekt på sysselsättning, och utdelning, och andra fundamentala faktorer. Vi kan istället tillskriva nästan hela nedgången till den inverkan sporthändelsen har på humöret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.