Foto: SVT

Vänster knä drabbas hårdare än höger

Uppdaterad
Publicerad

En studie på Karolinska Institutet visar att hela 70 procent av alla skador på benen inom alpin utförsåkning sker i just vänster ben. Svaret på varför handlar mer om motorik än styrka.

Studien innefattar skidåkare vid landets skidgymnasier de senaste fem åren och resultatet är anmärkningsvärt och svårförklarligt.

– Så borde det inte vara, för som alpin skidåkare ska du klara av att prestera lika bra på höger som på vänster sida, säger Maria Westin, doktorand på Karolinska Institutet. 

– Du har ju inga annorlunda krav på din högra kroppshalva kontra din vänstra.

Forskarna tror sig ändå ha en del förklaringar till varför vänsterknät drabbas oftare.

– Troligtvis är det så att du kanske inte har samma kopplingar, att du inte har samma tilltro till din ena kroppshalva som din andra och det har säkert att göra med att du gör mer saker med den ena.

Man kan alltså vara lika stark i båda benen, men vänster sida löper större risk att drabbas.

– Man har inte samma beredskap att parera.

För att komma till rätta med skadorna har studien nu legat till grund för ett preventionsarbete av allvarliga knäskador.  För att öva upp motoriken och göra kroppen sidneutral har flera olika övningar tagits fram, som skidgymnasierna ska försöka tillämpa i träning och i undervisning.

– De har varit otroligt kreativa på skidgymnasierna, i hur de har tagit till sig det här och börjat applicera det på sin träning, berättar Maria Westin. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.