96-årige Rune: ”Orientering den perfekta idrotten”

Uppdaterad
Publicerad

Han blev framröstad som ”Årets orienterare” 2014 av den globala nätsajten World of Orienteering. Det var första gången som inte någon världsmästare – på seniorsidan – plockade hem den åtråvärda titeln.

Rune Haraldson, från Norrköping, föddes 1918!

– Jag vill inte framstå som någon hurtbulle som bara ska visa upp sig. Det är inte bra. Så det kanske är lika bra att sluta nu, plirar Rune Haraldsson när SVT Sports reporter Bernt Lagergren besöker honom i hemmet i Norrköping.

Förra sommaren ställde han upp i O-ringen i Kristianstad. Men det var långt ifrån det enda som järnmannen från Hageby genomförde. Han flög dessutom till Brasilien och ställde upp i veteran-VM. Som ende deltagare i åldersklassen +90.

– När jag stod där på prispallen och inte hade några bredvid mig kändes det lite märkligt. Varför har just jag haft lyckan att få ha hälsan i behåll och kunnat fortsätta tävla i orientering, frågade jag mig själv just i den stunden.

Vandrade i Anderna

Och Rune Haraldsson passade också på att göra en rundresa i Sydamerika. När han ändå var där. Det blev bl a en vandring i Peru, i Anderna, på över 3000 meters höjd. Och så besökte han Galapagosöarna

Han föddes den 17 juni, samma år som första världskriget fortfarande rasade. Freden var ett halvår borta.

Genom alla år har Rune Haraldsson klarat sig från allvarliga sjukdomar. Det enda han minns är en borttagen blindtarm i unga år.

– Jag hade en läkartid nyligen för en koll. Men jag blev uppringd och läkaren berättade att jag inte behövde komma. Mina värden var tydligen väldigt bra, skrattar Rune.

Han började med orientering i 15-årsåldern. Och sedan dess har han varit sporten trogen. En period tillhörde han sverige-eliten. Men större delen av sitt liv har det blivit mer på en annan nivå. ”Elitmotionär” kallar han det själv.

Och han har också varit en hängiven och flitig skribent i Norrköpings Tidningar när det handlat om orientering. Hans stora passion i livet.

Motionsspår – glöm det

– För mig har det varit den perfekta idrotten. Samtidigt som man är ute i skogen och springer så har man samtidigt en problemlösning att utföra. Att hitta kontrollen. Och lyckan är stor när man väl gör det. Och på samma gång har man fått motion. Utan att behöva springa i ett motionsspår. Det är inget för mig.

Den sociala gemenskapen i sporten har också varit en drivkraft.

– Det är otroligt utvecklande att träffa så många unga människor ute på tävlingar. Att bara umgås med jämnåriga är inte utvecklande, säger Rune.

Till O-ringen, förra sommaren,  tog han bilen och sin älskade husvagn, som han är ute med på vägarna så ofta han hinner. Just nu befinner han sig uppe i norra Dalarna för en månads skidåkning. Hans andra stora intresse i livet.

– Jag tänkte att VM-guldet i Brasilien var en bra slutpunkt för mig. Men jag kommer säkert att tassa runt i skogarna i sommar igen. Och sen går ju veteran-VM i Göteborg. Och visst lockar det...man kan ju alltid springa kortdistansen, säger Rune Haraldsson.

Prisbelönt fotograf

Bilderna i reportaget i Sportspegeln på Rune Haraldsson är tagna av Peter Holgersson. Prisbelönt fotograf som bl a vann World Press Photo för sina bilder på friidrottaren Nadja Casadei (samlade i en nyutkommen bok).

– Jag har ju känt Rune sen jag var liten och började med orientering. Han har alltid funnits där. Helt otroligt. Man får sån inspiration att att träffa honom. Jag slutar aldrig förvånas och fascineras över hans humor och energi, säger Peter Holgersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.