Backhoppning – och bob-bana med motorcykel

Uppdaterad
Publicerad

Ingen har hoppat högre (30 meter) eller längre (107 meter) på motorcykel än Robbie ”Maddo” Maddison.

– Jag får höra det varje dag...att jag är galen, säger Robbie Maddison till SVT Sport.

Han är på snabbvisit i Stockholm. För Robbie Maddsion, 34 år, finns nästan ingen plats som är omöjlig att köra motorcykel på eller i.

Mannen som bl a hoppat över Korintkanalen i Grekland. Nerför en bobsleighbana. Upp på taket till Triumfbågen i Las Vegas (30 meter). Men framför allt...så han har kastat sig ut för en bakhoppningsbacke i Utah.

#klickfavoriter

– När jag var liten så singlade jag en slant i en brunn som gav mig möjligheten att önska nåt. Jag bad om att få  kunna flyga. Och hoppet i backhoppningsbacken är var det nämaste jag kommit till att uppleva den känslan, skrattar Robbie Maddison.

När man ser hans olika bedrifter får man närmast känslan av att det skulle vara trickfilmat. Ingen skulle förmodligen någonsin komma på tanken att göra det han gör.

Värt alla risker

Men det har kostat på. När vi frågar om om skador...så börjar han berätta. Och det verkar inte finnas ett enda ben i kroppen som han inte brutit. Efter ett tag får vi avbryta honom.

– ...men  jag har ju inte kommit till underkroppen, skrattar ”Maddo” som han kallas.

Har det varit värt alla skador och risker?

– Ja, definitivt. Hade jag inte följt mitt hjärta och gjort det jag gjort hade jag missat så många upplevelser. Och jag har genomför saker som ingen annan på den här planeten lyckats med. Men framför allt så hade jag inte träffat min underbara fru och fått barn med henne. Allt har en mening.

Han väntar just nu på en omfattande operation där hela vänstra knät ska bytas ut.

Robbie Maddsion har ofta anlitats som stuntman i olika filmer. Det var han som ”var” James Bond i den spektakulära motorcykeljakten i Skyfall för ett par år sen. En hisnande åktur på hustak och genom gränder i Istanbull.

Spelade James Bond

– Det var en otrolig känsla att sitta i biosalongen och se James Bond. Och plötsligt inse att ...nämen det är ju jag! Det var bland det häftigaste jag varit med om.

– För mig är det faktiskt så att jag känner mig mer bekväm på motorcykeln än jag gör när jag går.

Det visar han inte minst när vi träffar honom. Inne i en stor lokal under Tele2 arena får han chansen att prova en ny elmotorcykel. Nåt han knappt provat tidigare. Han haltar fram till cykel. Hoppar upp och gasar iväg. Utan att ens fråga om hur den fungerar. Efter ett par sekunder kör han på bakhjulet i full fart och ibland han snurrar runt, runt på stället.

Det är inte utan att man tror honom. Att han faktiskt är bättre på motorcykel än vad han är på att gå...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#klickfavoriter

Mer i ämnet