Värvningarna ska frälsa Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

I våras kom Bollnäs tia i elitserien, och hade dessutom ekonomiska problem.

Ändå har klubben gjort elitseriens två största värvningar inför seriestarten på fredag.

– Jag ville prova något nytt och då passar Bollnäs bra, det är ett lag som är under utveckling, säger Daniel Berlin till SVT Sport.

– Vi blir nog viktiga kuggar i att hålla i bollen och vara spelfördelare, säger Per Hellmyrs om flytten till Bollnäs.

Elitserien i bandy 2014-2015

Per Hellmyrs och Daniel Berlin har högvis av VM -och SM-guld.

Följaktligen var många svenska klubbar intresserade när de två stjärnorna bestämde sig för att lämna den ryska storklubben Dynamo Moskva.

Pendlar tolv mil

Något oväntat blev det Bollnäs som drog vinstlotten. Per Hellmyrs flyttar ”hem” till klubben han lämnade 2012, medan Daniel Berlin pendlar nästan tolv mil från hemmet i bandyfästet Sandviken.

Pendlingen tar minst 15 timmar per vecka, tillsammans med Bollnäs nye tränare Joacim Forslund som också bor i Sandviken.

I Sandviken finns svenska mästarna, i Bollnäs en klubb som saknar bandyhall och i våras genomförde en 30-procentig lönesänkning för spelartruppen, bara för att sedan värva två toppspelare med hjälp av externa finansiärer som vill vara hemliga.

– Det är ett önskemål från dem. De vill hjälpa Bollnäs bandy och inte bara skylta med att det är de som gör Bollnäs bandy, utan det finns ett lag och en förening som gör det, säger Bollnäs sportchef Robert Lindgren.

– Det är klart vi är nöjda med avtalet, men det är inte därför vi är här, säger Per Hellmyrs om kontraktet med klubben.

Senaste SM-guldet 1956

Enligt sportchefen tjänar de två värvningarna bäst i Bollnäs, men inte bäst i svensk bandy.

Och uppdraget är att brinna så mycket för Bollnäs att klubben kan börja snegla mot det man saknat sedan 1956, nämligen ett SM-guld.

Bollnäs tog sina två SM-guld när klubbens store man Gösta ”Snoddas” Nordgren var stjärnan, på isen och i radion som en av dåtidens mest omsvärmade sångare.

Arvet går hand i hand med förbannelsen: två finalförluster i rad 2010 och 2011.

Nu ska värvningarna hjälpa klubben utan hall att konkurrera med de största.

– Det känns som att vi har en hög högstanivå, men en låg lägstanivå också så vi har våra toppar och dalar, säger Daniel Berlin om förväntningarna.

Bollnäs vann Champions Cup tidigare i höst, efter finalseger just mot de två toppvärvningarnas före detta förening Dynamo Moskva.

Så visst är Bollnäs en möjlig skrällvarning i elitserien, inför hemmadebuten mot Broberg/Söderhamn på fredag.

Skillnader i gruppen

Samtidigt måste alla i truppen dra åt samma håll och acceptera hierarkin, att två mångfaldiga VM-guldmedaljörer tjänar bra, samtidigt som den totala lönesumman i truppen har minskat sedan i fjol.

– Av de klubbar jag diskuterade med tycker jag att det var bra bud överallt, så det var mera helheten som avgjorde, säger Daniel Berlin.

Frågan är bara vad som behöver komma först för Bollnäs: en bandyhall eller ett SM-guld. Vad ger vad?

– Ett SM-guld kanske ändå är frukten av en hall, säger Per Hellmyrs med ett leende och lägger därmed ribban inför säsongen: Bollnäs är inte favorit, trots nyförvärven.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elitserien i bandy 2014-2015

Mer i ämnet