Arrangörens krisplan för Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Vasaloppets arrangör försöker rädda tävlingen som riskerar att ställas in. Men det är inte bristen på snö som är problemet. – Läget är kritiskt, säger tävlingens vd Anders Selling.

– Glider man utanför spårbredden sjunker man ner. Vatten sipprar upp underifrån och när det är mjukt kommer vi inte fram med våra maskiner, säger han i en presskonferens i SVT Play.   

De stora problemområdena finns vid starten i Berga by och på myrarna vid Evertsberg. Vid starten kommer spåren att smalna av tidigare än normalt vilket innebär att det blir trängre än vanligt för motionärerna.

Vasaloppet i Dalarna

Eftersom det inte går att köra ut tunga maskiner där det är riktigt blött sätter arrangören in helikoptrar. Dessutom mobiliseras mängder av volontärer som kommer att skotta snö för hand.

Även Stafettvasan på fredag ska köras som planerat.

Måste få bort vattnet

– Just nu jobbar man hårt på att försöka lösa problemet med vattnet. Vi måste få bort det. Vi vill absolut inte ha en situation där åkare får vada fram på skidorna, säger Anders Selling.

Än så länge tänker man inte ställa in tävlingen.

– Man får räkna med att det blir blött lite här och var. Men ett vasalopp ska det bli, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet i Dalarna

Mer i ämnet