Foto: TT Nyhetsbyrån

Norsk debutant vann Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Den norske debutanten Petter Eliassen vann Vasaloppet. Han vann närmast före landsmannen Anders Aukland. Bäste svensk blev Jerry Ahrlin som blev åtta.

Eliassen, Aukland och Stanislav Rezac gjorde upp om segern. En dryg kilometer före målet tvingades tjecken släppa. Det var upplagt för en spurtstrid, men den sista kilometern nötte Eliassen ner Aukland med sin kraftfulla stakning.

– Det är helt overkligt. Jag hade förhoppningar om att kämpa om en pallplats, men seger trodde jag aldrig att det skulle bli, säger Eliassen till SVT Sport.

Vasaloppet

Senast en debutant vann Vasaloppet var 2004, när Anders Aukland vann långloppsklassikern. Han var inte alltför nedslagen trots att han snuvades på sin andra Vasaloppstriumf i tävlingens absoluta sista slutskede.

– Jag hade en bra dag och hade jättebra skidor. Vi var tre stycken som gjorde upp om det, men jag stelnade i sista backen, säger Aukland.

Att Norge dominerar skidvärlden har knappast undgått någon. Dominansen gäller även långlopp och Vasaloppet. Det var norskt på åtta av de tio översta platserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet