Första SM-guldet för Linköping i vattenpolo

Linköping är Svenska mästare i vattenpolo för första gången på herrsidan efter 8-3 i dagens SM-final mot Stockholms Polisen.

Båda finallagen inledde något trevande i anfall och fokus låg tydligt på försvarsspelet, en taktik som länge också speglade antalet noteringar i målprotokollet. Ställningen var 2-2 i halvtid.

I början av tredje perioden satte Niklas Greberg 3-2 för Linköping men Polisen, som på vägen till final slog ut seriesegrande Järfälla, svarade snabbt. Med ett distinkt studsskott såg  Pierdomenico Polito till att matchen på nytt var utjämnad. Men med 1:29 kvar av tredje perioden satte Hans Zdolsek 4-3 till Linköping som stärkta av sitt ledningsmål sen fick en drömstart på sista perioden med mål redan efter 15 sekunders spel. Polisen kämpade för reducering och skapade flera målchanser men LSF:s målvakt, Markus Zdolsek, släppte inga fler bollar förbi sig.  Linköping däremot gjorde ytterligare tre mål och klubbens första SM-guld på herrsidan säkrades med segersiffrorna  8-3.

Målrik damfinal

I damfinalen fick titelförsvarande Neptun en drömstart mot fjolårstvåan Järfälla. Neptun kopplade greppet direkt och hade en 4-1 ledning efter första perioden, Milla Lundqvist tvåmålskytt.  I andra perioden visade båda lagen prov riktigt bra spel med snygga mål men Neptun fortsatt det lag med bäst utdelning på skotten. Efter två spelade perioder var ställningen 7-4 till Neptun.

Stark upphämtning och sekundstrid

Järfälla har en stark grundserie bakom sig med idel segrar och laget visade prov på sin styrka i finalens två avslutade perioder.   Neptun pressades rejält och Järfälla kom allt närmare målmässigt. I sista periodens andra minut satte Ylva Östlin 8-9 till Järfälla som nu tagit över spelmässigt. Med drygt två minuter kvar på matchen tilldelades Järfälla en straff, som Inez Jeppson förvaltade på bästa sätt och ställningen 9-9.

Det blev sen en intensiv avslutning på matchen; målchanser från båda lagen, ett bortdömt mål för Neptun men ställningen fortsatt 9-9. Allt talade för att det skulle krävas straffar för att kora segraren men då, med bara fem sekunder kvar att spela, satte Malin Svensson matchvinnande 10-9 för Järfälla som därmed säkrade sitt nionde SM-guld, klubbens första kom 2004.