Foto: SVT

”Vill åka bra direkt i premiären”

Publicerad

Längdlandslagets förberedelser inför OS-säsongen har gått i stort sett prickfritt och det är ett laddat gäng som ser fram emot tävlingarna i Sotji. Calle Halfvarsson vill ha ett kvitto direkt i säsongsstarten.

– Jag vill åka bra direkt i premiären på världscupen. Få en bra start, helt enkelt, säger han till SVT Sport.

Inför OS-tävlingarna har han en ganska hög målsättning.

OS i Sotji

– Jag vill absolut ta en medalj och kände att jag var nära på VM senast. Nu känner jag att jag vill kliva upp på pallen.

Marcus Hellner resonerar ungefär likadant.

– Jag har väldigt höga förväntningar på OS. Jag vill slåss och medaljer och få till en riktigt bra form. Jag vill dit och slåss om medaljer, säger Hellner.

Vad vill du få för besked under tiden fram till OS?

– Jag vill känna att jag kan göra starka insatser på träning också, att det ska ”finnas där”. Att jag ska vara pigg och sätta teknik på träning. Och framför allt att jag ska vara frisk och skadefri.

Emma Wikén, som inledde förra säsongen med seger i premiären i Bruksvallarna, är förväntansfull.

– Jag vill ha en liknande säsongsstart som jag fick förra året, då vet jag var jag står. Första tävlingen i Bruksvallarna förra året gick väldigt bra. Jag hoppas att det kommer upprepas.

”Mitt mål är att bli uttagen”

Men inför OS ligger Wikén ganska lågt.

– Jag är inte uttagen än, så mitt första mål är att bli det. Sedan är det klart att jag hoppas att jag ska kunna göra mina bästa lopp där, att jag ”har dagen” om jag står på startlinjen.

Charlotte Kalla, som vann guld på 10 kilometer fritt i OS 2010, är också lite försiktig i sin målsättning.

– Det är en annan situation än inför Vancouver, där jag hade min favoritdistans. Jag har inte riktigt samma fina resultatrad bakom mig på de distanser som körs den här gången men jag är otroligt motiverad att göra ett gott jobb. Det tror jag kommer att kunna ta mig långt.

Kalla vill ha bra besked innan jul

Hon är nöjd med förberedelserna och hoppas på bra resultat i början av säsongen.

– Jag hoppas på att kunna åka fort på världscuptävlingarna innan jul, det skulle ge lite lugn och ro in mot förberedelserna och de läger som återstår innan februari.

Ida Ingemarsdotter har stora förväntningar inför OS.

– Jag vill göra ett bra OS och vara med där framme och kriga om medaljerna i sprinten. Det är tajt och tufft men har man dagen har man alla möjligheter.

Vad vill du få för besked under tiden fram till OS?

– När säsongen drar igång vill jag självklart ha ett besked att jag är med, att jag hänger med där uppe där jag vill vara för att kunna prestera på OS.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji

Mer i ämnet