Olsson chanslös att försvara guldet

Uppdaterad
Publicerad

Den regerande mästaren på 15 km Johan Olsson gjorde ett tappert försök att försvara sitt guld men hade ingen chans. Han gjorde ett helt okej lopp men tappade medaljstriden ganska tidigt och blev nia och bäste svensk.

– Det är orken som tar stopp. Man får vara ärlig ibland och säga att jag orkade helt enkelt inte. Jag fick ut det jag hade och tyckte att jag kunde kräma på ändå på slutet och det var mödan värt att köra slut på sig själv. Det är så jag är uppfostrad, säger Olsson till SVT.

Det var en tuff upplevelse.

Vinterstudion

– Det är ett tufft lopp, en bana som är jobbig. Nästan i varenda backe man kommer till, de branta, så fanns det inget spår längre utan bara blöt gegga uppför backarna. Det är som att åka i lera som barnen håller på att leka med.

Han högg om medaljerna men det räckte inte till.

– Jag kände efter halva att det skulle bli tufft att ta medalj, jag låg redan på gränsen och behövde ta in men det gick snarare åt andra hållet, medger Olsson som haft en sjukdom nära  inpå mästerskapet vilket spelade in.

”De svenska åkarna räckte inte till”

– De svenska åkarna var med i medaljstriden men orkade inte. De räckte inte till, säger Anders Blomquist om den svenska insatsen.

Olsson var 1.10 efter segrande Niskanen medan Calle Halfvarsson var tia, Daniel Richardsson 13:e, Jens Burman 14:e och Emil Jönsson 16:e. Alla fem svenskarna mellan plats 9 och 16.

Så sänds skid-VM i Lahtis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet