17-åring snuvade landslagsåkarna på guldet

Uppdaterad
Publicerad

De flesta hade trott på en ny duell mellan landslagskompisarna Emelie Wikström och Anna Swenn Larsson i dagens SM i parallellslalom. Men efter fall och tjuvstarter gick guldet till skrällen Ida Dannewitz. ”Nu är jag bara så glad” säger 17-åringen till SVT Sport.

I går visade Emelie Wikström gryende VM-form när hon vann SM-guldet i slalom före landslagskollegan och bästa vännen Anna Swenn Larsson. Många hade trott på en ny duell när medaljerna i SM-parallellslalomen skulle delas ut i dag men så blev det inte.

Wikström föll i semifinalen och fick nöja sig med att vinna bronsfajten.

– Det var bra men jag hade önskat att det hade varit silver eller guld. Jag ramlade i semin och det är tufft att ta i kapp. Jag gjorde allt jag kunde men hann inte förbi, säger Wikström till SVT Sport.

17-åring skrällvann finalen

Många trodde nog att Anna Swenn Larsson då hade guldet i sin hand – men efter två tjuvstarter stod det klart att Ida Dannewitz, Uppsala, var svensk mästare.

– Skitkul! Jag har haft lite flyt också. Jag trodde att det var jag som tjuvstartade först men nu är jag bara så glad. Det betyder jättemycket, detta trodde jag inte, säger 17-åringen.

Swenn Larsson var besviken, och något förvånad, efteråt.

– Jag var väl lite het, men det kändes inte som att det var några annorlunda starter, säger hon till SVT Sport.

”Jätteladdad inför VM”

Hon gladdes trots allt åt sina två silver och platsen i VM-truppen, som presenterades i går.

– Jag trodde inte riktigt att jag skulle få chansen. Jag är jätteladdad och har inget att förlora. Jag har vänt trenden, så jag är supertaggad.

Herrklassen vanns av gårdagens bronsmedaljör Gustav Lundbäck, Luleå. Även där var det en tjuvstart av finalmotståndaren Christoffer Wisén som avgjorde.

– Det var lite rock'n'roll på vägen. Ibland stack skidorna bara, det var bara att försöka kontrollera dem, säger Lundbäck som även han fick en plats i VM-truppen.

Kristoffer Jakobsen vann bronset.

Dramatisk krock

De mest dramatiska bilderna under tävlingen fick vi se i heatet mellan Michael Vesterlund och David Larsson som krockade – mitt i banan.

De båda åkarna var dock uppe på benen igen kort efter kraschen.

– Det var skönt att se. Det där kunde slutat riktigt illa, men de står upp i varje fall, säger SVT Sports kommentator Johan Ejeborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.