Foto: TT/Bildbyrån

Johaug överlägsen – Kalla nia

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug gick ut som nummer 52 och var överlägsen från start till mål i damernas 5 kilometer klassiskt under världscupen i Falun – där det blev trippelt norskt på pallen. Charlotte Kalla inledde piggt men slutade nia. ”Hon kan bättre än så här”, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Therese Johaug fortsätter att övertyga.

Norskan satte högsta växel direkt från start och hade 14 sekunders försprång på tvåan Justyna Kowalczyk redan vid 1,7 km. En tidskillnad som ökades till 22 sekunder efter 3,2 km och när resultaten summerades var hon 18,6 före tvåan Heidi Weng.

– Jag är i fantastisk form och har varit det ett tag. jag hade bra skidor idag också och fokuserade på tekniken. Jag älskar Mördarbacken och är jätteglad, sa Johaug efter loppet.

Trea blev Ingvild Flugstad Östberg.

Kalla nia

Charlotte Kalla inledde starkt men slutade nia (+50,2). Svenskan var bra med vid Mördarbacken (1,7 km) men tappade mycket tid och placeringar mot konkurrenterna mellan första och andra mellantiden.

– Det var bra förhållanden med tanke på hur det såg ut igår, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

– Nu är det bara att glömma det här och ta sig an morgondagen.

För ett år sedan tog Charlotte Kalla fyra medaljer, varav ett guld, i samband med VM i Falun. Nu har hon hamnat i en djup formsvacka. På lördagen hängde Charlotte Kalla bra med i Mördarbacken men tappade mycket tid i de lättare passagerna ner mot stadion. I mål var hon 50 sekunder efter segraren Therese Johaug.

I målfållan stod damtränaren Mattias Persson och tog emot henne.

– Charlotte var svart i ögonen, säger han och bekräftar att Kalla är i en mental svacka:

– Hon mår inte bra i själen med tanke på hur resultaten varit i vinter. Inför den här helgen på hemmaplan var hon stressad. Träningen och farten finns i kroppen, men hon får inte fram det.

”Kan mycket bättre”

SVT Sports expert Anders Blomquist:

– Tyvärr inte något lopp som ändrar den bild vi sett i vinter men vi vet att när hon är som allra bäst kan hon mycket bättre än så här.

Ida Ingemarsdotter slutade på en 14:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.