Mikaela Shiffrin med förra årets pris i Levi, renen ”Rudolf”. Foto: TT Nyhetsbyrån

Alpin premiär i SVT i helgen

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är dags för säsongens första alpina sändning i SVT, när damernas och herrarnas slalom avgörs i finska Levi. ”Är lite av en svenskbacke”, säger SVT:s kommentator Johan Ejeborg.

Storslalomtävlingarna i Sölden för tre veckor sedan drog igång den alpina säsongen. De svenska damerna och herrarna hamnade med god marginal utanför pallstriden. Men i Levi finns nya blågula chanser att göra avtryck när slalomen gör säsongsdebut.

– Tävlingshanget är lite av en ”svenskbacke”. Flack inledning och en rejäl brant. Här är det äta eller ätas som gäller. Elljustävling, mycket folk och härlig stämning, säger Johan Ejeborg.

Världscupen i alpint

SVT-kommentatorn har stora förhoppningar på Frida Hansdotter, som tog tre andraplatser och en seger i världscupen förra säsongen. Han tror även på Myhrer, som hade en tuffare säsong. 

”Slut på snacket om den evig tvåan”

– Hansdotters seger i Kranjska Gora förra säsongen fick slut på snacket om ”den eviga tvåan”. Frida är redo att ta upp jakten på Mikaela Shiffrin och landar på pallen i Levi.

– Myhrer har bytt skidmärke och har mycket att bevisa efter en jobbig fjolårssäsong. Magkänslan är nära pallen och bäste svensk.

Ejeborg vill även lyfta fram stjärnskottet Anna Swenn-Larsson och veteranen Markus Larsson.

– Efter första pallplatsen i Åre förra säsongen känns Swenn-Larsson väldigt intressant. En speedkula som kommer att slåss om fler pallplatser när åkningen stämmer. Markus Larsson avslutade vintern strålande med tre raka topp 10-resultat. 35-åringen satsar vidare mot VM och jag blir inte alls förvånad om det blir en framgång direkt i Levi.

”Shiffrin vinner ny ren – vill kalla den Sven”

Senast det var slalom i Levi i finska Lappland segrade Marcel Hirscher och Shiffrin. Ejeborg tror på en repris.

– Marcel Hirscher är grym och blir svårstoppad. Ska även bli spännande att se fjolårskometen, norrmannen Henrik Kristoffersen, som åker bra i Levi. Shiffrin vann en ren (!) förra året och kör hem en ny i helgen utan större problem. Hon är outstanding. Om hon vinner har hon sagt att nästa ren ska heta Sven. Förra kallade hon för Rudolf.

För Ejeborg blir det tionde säsongen som alpin kommentator på SVT. I årets premiär har han Anja Pärson vid sin sida.

– Det ska bli väldigt kul. Första gången som Anja kommenterade för SVT var just här i Levi med mig för två år sedan! Då blev det dubbelt svenskt på pallen i herrarnas slalom med Myhrer som vinnare och Byggmark som trea.

Sändningstider

Lördag 15 november

09:50-11:00 Dam slalom, första åket, i SVT 1 och Play. Sändningen fortsätter tilll 11.30 i Play.

12:50-14:00 Dam slalom, andra åket, i SVT 1 och Play.

Söndag 16 november

09:50-11:00 Herr slalom, första åket, i SVT 1 och Play. Sändningen fortsätter till 11.30 i Play.

12:50-14.00 Herr slalom, andra åket, i SVT 1 och Play.

Kommentator: Johan Ejeborg

Expert: Anja Pärson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet