Foto: Bildbyrån

Alpina sportchefen lämnar förbundet

Uppdaterad
Publicerad

En av de mest meriterade landslagscheferna och tränarna slutar, kan SVT Sport avslöja. Svenska skidförbundets alpina sportchef Anders Sundqvist lämnar sin tjänst den 31 mars. – Det är alltid tråkigt, men man är ändå alltid kvar, säger han till SVT Sport.

Han har funnits med sedan slutet av 80-talet i roller som alpin rikstränare, förbundskapten, landslagschef och sportchef på Svenska skidförbundet. Världscupfinalerna i St Moritz blir sista hållplats för Anders Sundqvist i landslagsregi – för den här gången.

Inför årets säsong lämnade ”Sunken” tjänsten som alpin landslagschef efter sju år, för att bli sportchef under nye alpinchefen Tommy Eliasson Winter. Nu lämnar han sportchefs-

tjänsten och blir istället sportchef för VM-bolaget Åre 2019.

Slutar tidigare

– VM i Åre 2019 är en väldigt rolig uppgift, det går inte att komma ifrån.

Tanken var att Sundqvist skulle sitta kvar till 1 juni, men i samråd med Svenska skidförbundet avslutar han sin anställning tidigare.

– Internationella skidförbundet kräver mer. Det blir fler och fler möten för att stämma av så vi ligger i fas inför VM 2019. Jag känner att jag inte riktigt hinner med båda uppdragen.

Det har sedan en tid varit klart att Sundqvist skulle lämna sportchefstjänsten. Under förra säsongen sjösattes en strukturförändring inom alpinsidan hos förbundet.

– Det har varit nedvarvat redan i år. Jag har varit lite mentor till Heinz-Peter Platter (herrtränare) och Lars Mellin (damtränare).

Ny roll presenteras inom kort

I och med en omorganisation kommer inte sportchefen att ersättas. Alpinchefen Tommy Eliasson Winter kommer vara mer knuten till sporten än vad rollen traditionellt varit.

– Ytterligare en person kommer komma in och jobba bredvid mig, den rollen kommer jag presentera inom kort, säger Tommy Eliasson Winter till SVT Sport.

– Anders Sundqvist har även varit en mentor för mig och till stor hjälp under mitt första år som alpinchef, säger Eliasson Winter.

Anders Sundqvist ser inte slutet hos förbundet.

– Varje gång man byter uppdrag blir det en ny laddning. Man känner sig mer motiverad på olika sätt. Sedan är det alltid bra att vara borta ett tag och blir betraktare från sidan, istället för att vara i det. Vi ska försöka hitta en lösning så jag kommer tillbaka i någon form på något sätt, men det vet jag inte.

Hur ser dina sista veckor ut som alpin sportchef?

– Efter alpina världscupfinalen i St Moritz väntar poolförhandlingar med skidfabrikanterna. Vi ska sy om avtalen. Jag är också med på bitarna för nya tränarkonstallationer. Hur det ska formeras. Samtidigt är det de som jobbar med framtiden som ska bygga strukturerna, men jag kanske kan hjälpa till på något sätt.

Vilka positioner tittar ni på i landslaget?

– Man ser över hur det har sett ut. Vi ska också titta på fartsatsningen, och alternativ till namn som ska jobba med det.

Anders Sundqvist kommer för VM-bolaget Åre 2019 att jobba med den före detta förbundsdirektören på Svenska skidförbundet, Niclas Carlsson som är VD, samt Karin Stolt Halvarsson, Media & Broadcast Director. Den före detta fartåkaren Hans Olsson kommer assistera Anders Sundqvist i sportchefsjobbet.

Fakta

Anders Sundqvist har sedan slutet av 80-talet haft roller som alpin rikstränare, förbundskapten, landslagschef och sportchef på Svenska skidförbundet.

I slutet av 80-talet var han med och ledde de alpina landslagsåkarna.

Åren 1994 till 1999 ansvarade han för damerna innan han var sportchef för både damer och herrar ett år.

2000 lockade jobbet som sportchef i Luleå hockey, och han lämnade skidförbundet.

2003 till 2007 var han sportchef för alpina VM i Åre 2007.

2008 tillträdde Sundqvist som landslagschef med ansvarsområden som marknad, sport och media. En tjänst han hade till augusti 2015 då Tommy Eliasson Winter tog över som alpin landslagschef.

2015/2016 har Anders Sundqvist varit alpin sportchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.