Fartdrama i Kvitfjell – chans på dubbla cuper

Uppdaterad
Publicerad

188 poäng är marginalen i totalcupen med fördel Marcel Hirscher när världscupen landar i jagande Kjetil Jansruds Kvitfjell. Den kampen samt avgörandet i fartcuperna präglar det alpina tävlingarna i Norge. – Det är stort om det blir ett avgörande, och på hemmaplan, säger SVT-experten Tobias Hellman.

Marcel Hirscher leder totalcupen före Kjetil Jansrud, 1128 poäng mot 940, med åtta tävlingar kvar. Avslutningsprogrammet i världscupen talar för Hirscher. Österrikaren har dubbla uppsättningar av tekniktävlingar. Kranjska Gora i Slovenien kommande helg, och världscupfinalen i Meribel – på schemat.

– Det är helt jämt fördelat tävlingsmässigt, men samtidigt kör Hirscher tekniken så otroligt bra just nu, säger Tobias Hellman.

Världscupen i alpint

”Sjuka åk”

Den gångna helgen hade österrikaren stor uppvisningen när han utklassningsvann Garmisch storslalom med 3,28 sekunder. Den tredje största segermarginalen i historien (de två största innehas av Ingemar Stenmark).

– Det var helt sjukt vilka åk han gjorde.

Favoritbacke ger hopp

Hirscher startar inte i Kvittfjell och Jansrud måste vinna både störtlopp och super-G för att hålla eventuella förhoppningar om totalsegern vid liv. Norrmannen brukar vara bra på hemmaplan, där han i fjol vann både störtlopp och super-G. Lyckas han upprepa bedriften går han upp i ledning i totalen.

– Samtidigt känns det som att det ska mycket till att Jansrud ska komma nära och knata in. Möjligheten finns att Hirscher svajar, men den är väldigt liten.

Dubbelt läge på delcuperna – på hemmaplan

I störtloppscupen har Jansrud 469 poäng. Reischelt som jagar närmast har 385 poäng. I super-G leder Jansrud före Dominik Paris. 376 poäng mot 303 för italienaren.

– Jansrud har chansen att vinna båda fartcuperna den här helgen. Det är stort om det blir ett avgörande, och på hemmaplan.

Storslalomcupen på herrsidan är så gott som avgjord. Segern i Garmisch gjorde att Hirscher med två tävlingar kvar stängde den disciplinen. Österrikaren har fem segrar i storslalom den här säsongen och leder 188 poäng före Ligety. Den enda storslalomen Hirscher inte vunnit i år är Beaver Creek i december då slutade han trea.

Sändningstider farthelgen från Kvitfjell:

12.00 lördag 7/3, störtlopp herrar

10.35 söndag 8/3, super-G herrar

Kommentatorer: Björn Fagerlind och Tobias Hellman.

Ställning delcuperna

Topp-5 totalcupen:

HIRSCHER Marcel AUT 1128

JANSRUD Kjetil NOR 940

PINTURAULT Alexis FRA 744

NEUREUTHER Felix GER 742

MAYER Matthias AUT 687

Topp-5 störtloppscupen:

JANSRUD Kjetil NOR 469

REICHELT Hannes AUT 385

PARIS Dominik ITA 357

MAYER Matthias AUT 356

FAYED Guillermo FRA 294

Topp-5 super-G:

JANSRUD Kjetil NOR 376

PARIS Dominik ITA 303

MAYER Matthias AUT 274

REICHELT Hannes AUT 207

THEAUX Adrien FRA 136

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet