Marcel Hirscher Foto: TT Nyhetsbyrån

Alpinkungen ser slutet på karriären

Uppdaterad
Publicerad

Han blev historisk när han i vintras vann världscupen för fjärde året i rad.

Marcel Hirscher är bara 26 år gammal, men ser redan nu slutet på sin skidkarriär.

”Skidåkningen utgör kanske tio procent. Resten är mediauppdrag och sådant som inte alltid är så kul,”, säger österrikaren i en intervju med NRK.

Det är redan mitten av augusti. Om knappt två och en halv månad, den 25 oktober, är det dags för herrarnas första storslalomlopp för säsongen, i världscuppremiären i Sölden. Marcel Hirscher, 26, är den enda manliga alpina skidåkaren som har vunnit den totala världscupen fyra år i rad och nästa säsong siktar han på att ta sin femte seger. I en intervju med NRK berättar dock österrikaren att han redan nu ser slutet på karriären.

– Jag är osäker på hur länge jag eller laget runt mig har energin för att hålla det här på toppnivå. Därför är det inte säkert att jag håller på längre än två-tre år till, säger Hirscher.

Mediauppdragen för många

– Skidåkningen utgör kanske tio procent av jobbet. Resten är mediauppdrag och sådant som inte alltid är så kul. Det tar enormt med energi, fortsätter han.

2017 är det VM i St Moritz, 2018 OS i Sydkorea och 2019 arrangeras alpina VM i Åre. Hirscher, som har fyra VM-guld, två VM-silver och ett OS-silver sedan tidigare, siktar på att ta karriärens första OS-guld innan han lägger skidorna på hyllan.

– Jag vill köra OS i Sydkorea 2018, och möjligen VM 2019. Det är nog en lämplig tidpunkt att avsluta en framgångsrik karriär, säger han.

26-åringen har 30 individuella världscupsegrar bakom sig, den första kom 2009.

– Jag kom in i världscupen tidigt och har redan många säsonger bakom mig. Och som jag sa, det går åt mycket energi till att hålla sig kvar på toppen, energi som går åt till mycket annat än bara träning och konkurrenter, säger Marcel Hirscher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.