André Myhrer en av de som tryckt på om alpina tävlingar i SM-veckan. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Alpint aktuellt för SM-veckan 2017

Uppdaterad
Publicerad

Alpina sporter läggs till i programmet för nästa års SM-vecka i Söderhamn. En av dem som drivit på frågan är Bergsjö-Hassela-stjärnan André Myhrer som kan få köra SM på hemmaplan i Hälsingland. ”Vi tittar på hur vi kan få ihop det”, säger projektledaren Sören Calleberg till helahälsingland.se.

SM-tävlingar kan avgöras i Järvsö, Bollnäs eller Hassela under SM-veckan i Söderhamn nästa år. Det gäller främst de alpina tävlingarna som tillkommit i programmet.

Bland de 30-tal olika idrottsgrenar som är aktuella för SM-veckan 2017, är skidförbundets alpina del en av de som anmält sitt intresse.

”Skulle vara första gången”

Önskemålet är att slalom, storslalom och parallellslalom ska avgöras i samband med vinterveckan.

– Skicrossen medverkade på SM-veckan i vintras, det var premiär. Alpint har också ansökt om att få vara med nu, det skulle vara första gången, säger Sören Calleberg, projektledare för SM-veckan i Söderhamn.

Anledningen till att det kan bli aktuellt att delar av SM-veckan avgörs i Hälsingland har att göra med Söderhamns brist på slalombackar av den kalibern som krävs. Därför ligger det nu uppe för Bollnäs, Hassela och Järvsö att stå som värdar för de alpina tävlingarna.

Tiden knapp för lösning

– Bollnäs har fördelen i närheten till Söderhamn, men däremot nackdelen att man inte är FIS-godkända för parallellslalom och storslalom. Järvsö har också sina fördelar, men är inte heller FIS-godkända, säger Calleberg.

Den enda backen som är godkänd för alla tre dicipliner är Hassela, den alpina stjärnan André Myhrers hemmabas, men den har sina nackdelar också.

– Den ligger längst bort och har begränsningar i att det inte finns några övriga anläggningar för andra idrotter, säger projektledaren till helahälsingland.se

SM-veckan i Söderhamn skulle med de alpina tävlingarna bli historisk, men tiden är knapp för att hitta en lösning då tävlingsbacken också ska vara anpassad för TV-produktionen som SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.