En överlycklig Bailey efter målgång. Foto: Bildbyrån

Amerikanskt skrällguld i distansloppet

Uppdaterad
Publicerad

35-årige Lowell Bailey skrällde och tog sitt första VM-guld på herrarnas distanslopp i Hochfilzen. ”Det är otroligt – en dröm som går i uppfyllelse”, säger Bailey till SVT Sport.

Som regerande världsmästare var den senaste årens skidskyttedominant Martin Fourcade favorit inför årest distanslopp på Skidskytte-VM i Hochfilzen.

Fransmannen var fjärde ut i fältet och gick i mål som ledare, men efter två bommade skott började också en nervös väntan.

Forucade bommade

Efter storfavoritens två bom kunde de övriga i startfältet konstatera det uppenbara: fullt skytte i kombination med bra skidor och guldet är inom räckhåll.

Och visst fanns det de som sköt fullt.

Fourcade fick se guldet glida honom ur händerna när den offensivt skjutande tjecken Ondrej Moravec sköt fullt och gick in 21,2 sekunder före fransmannen.

Amerikansk jätteskräll

När Lowell Bailey, 35, gav sig ut i fältet med startnummer 100 gjorde han det helt under medaljsnacks-radarn.

Den 36-årige amerikanen – som hittills i karriären som bäst stått på pallen i världscupen – gjorde sig dock påmind efter att han var hundraprocenting på skjutvallen.

När han dessutom efter det sista skyttet hade sex sekunder tillgodo på Moravec – började Baileys svenske landslagstränare Jonas Johansson nervöst ana stordåd.

– Det var en pärs att gå igenom. Vi förstod att chansen fanns där om han bara var med på toppen av stigningen, men det var tight vid sista backen, säger USA:s landslagstränare Jonas Johansson till SVT Sport.

Var guldet skulle hamna blev tillslut en sekundrysare där 35-åringen tillslut gick i mål 3,3 serkunder före Moravec och knep sin första VM-medalj i karriären.

– De är helt otroligt – en dröm som går i uppfyllelse. Jag vet att det låter klyschigt, men jag har drömt om det här och nu har det verkligen hänt, säger Bailey till SVT Sport.

Tung svenskdag

Vidare fick Forucade nöja sig med bronspengen och för svensk del blev det en tung dag där Torstein Stenersen, med tre bom blev bäste svensk på 37:e plats.

Landslagskompisen Fredrik Lindström – som tog VM-brons på distansloppet 2013 -  bommade även han tre skott och var en placering bakom Stenersen.

Övriga svenska placeringar: Sebastian Samuelsson, 52 och Jesper Nelin 54.

Så sänder SVT från skidskytte-VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.