Anna Dyvik efter JVM-guldet på 10 kilometer fristil i Utah. Foto: Bildbyrån

”Det känns helt sjukt”

Uppdaterad
Publicerad

Inte en dag utan ett svensk damguld i junior- och U23-VM i längdskidor i Utah.

Anna Dyvik följde upp guldet i sprint i Soldier Hollow utanför Park City med att vinna även 10 kilometer fristil i U23 före tre norskor.

En trio heta norskor förmådde inte rå på Anna Dyvik. Svenskans avslutning tog knäcken på alla konkurrenter. Hon var mer än halvminuten snabbare på de sista fyra kilometerna på de gamla OS-banorna på 1 700 meters höjd.

– Det märktes. Jag är helt slut. Jag pratade mycket med Ebba (Andersson som vann juniorernas 5 kilometer) i går, hon gjorde också en kontrollerad öppning. Jag tog åt mig hennes ord, säger Dyvik i telefon till TT.

Dyvik, 22-åring som tävlar för Falun-Borlänge, var till slut 16,8 sekunder före tvåan Tiril Udnes Weng. Bronset gick till Lovise Heimdal, tiondelarna före ännu en Weng-syster, Lotta Udnes.

– Jag hade en tung känsla redan från start, men öppnade lugnt och höll mig under mjölksyretröskeln. Jag var ändå ganska pigg på sista biten och försökte stänga av smärtan och bara köra.

Guld i sprint, guld på 10 kilometer – och nu är trippeln nära för 22-åringen från Falun.

– Skiathlon är min favorit. Det ska bli jätteroligt. Jag kanske är favorit på lördag, men det känns kul.

Succén i säsongens stora mål lär följas av ännu ett VM – det i Lahtis senare i februari.

– Jag har inte tänkt på det så mycket på VM. Såklart ett drömmål, men det är ju inte jag som tar ut laget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.