Friåkaren Matilda Rapaport. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Årets första pallplats för Rapaport

Uppdaterad
Publicerad

Efter första stoppet i Andorra var hon besviken. I dag tog Matilda Rapaport revansch och körde hem årets första pallplats på Freeride World-touren i franska Chamonix. ”Jag har fått jobba hårt med mina demoner”, säger friåkaren till SVT Sport efter tredjeplatsen.

Matilda Rapaport kastade sig ut över ett sol- och snödränkt Chamonix Mont Blanc. Efter ett näst intill perfekt åk låg hon etta.

Rapaport, som från tidigare säsonger hade tre pallplatser i bagaget, bland annat en andraplats från just Chamonix i Frankrike.

– Jag är otroligt nöjd med dagens åk. Äntligen hade jag en härlig känsla och att komma trea kändes som en vinst! Det är ett sånt mindgame och jag har fått jobba hårt med mina demoner, men idag stämde allt och jag hade kul hela åket, även om det inte var perfekt.

”Mer taggad än någonsin”

– Slutklippan blev pricken över i:et och det var otroligt skönt att klara den trots att den var större än jag trott. Nu känns det som om allt släppte och jag är mer taggad än någonsin inför nästa tävling.

Men åt förra årets världsetta och österrikiskan Eva Walkner gick det inte att göra något åt. Walkner tog en liknande linje som Rapaport, men hade bättre flyt och därmed också högre domarpoäng.

Walkner vann till slut före italienskan Silvia Moser och Rapaport.

Resultat, FWT Skidor damer:

1. Eva Walkner 83.00

2. Silvia Moser 80.00

3. Matilda Rapaport 76.66

– Friåkning är en bedömningssport där man får poäng utifrån linjeval, flyt och fart, hur höga hopp man gör, hur man kontrollerar åket och även vilken teknik man använder.

– Man kan tävla i både snowboard och skidor. Damer och herrar tävlar separat, men på samma berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.