Beskedet: Holmlund ska hållas nedsövd

Uppdaterad
Publicerad

Anna Holmlunds status efter olyckan beskrivs som ”försiktigt stabilt”. Men skicrosstjärnan kommer fortsatt att hållas nedsövd. ”Hur länge vet man inte”, säger sportchef Joar Båtelson till SVT Sport.

Anna Holmlund kraschade på måndagen under ett träningsåk i italienska Innichen.

29-åringen, som ligger tvåa i världscupen, förberedde sig med landslaget tävlingarna i Innichen – orten där hon vann sin första världscuptävling i karriären. Hon åkte själv när kraschen inträffade.

– Det hände på ett normalt sett enkelt parti av banan. Det är största möjliga otur, maximal otur. Själva kraschen kan hända, men inte med den här utgången, säger Båtelson till SVT Sport.

Hur snabbt fick Anna hjälp?

– Jag har inget exakt tidsprespektiv, men det handlade om minuter innan läkare var på plats. Sedan gick det väldigt snabbt innan hon blev transporterad vidare.

Holmlund fördes till sjukhus Bolzano där det konstaterades att hon ådragit sig blödningar i hjärnan och hon opererades omgående.

Hålls nedsövd

– Läget är oförändrat sedan tidigt imorse, säger skicrosslandslagets sportchef Joar Båtelson, som besökt Holmlund på sjukhuset under tisdagen.

Det senaste beskedet från läkarna är att Holmlund fortsatt kommer att hållas nedsövd.

– Hur länge vet man inte, säger Båtelson.

– Det är den proceduren man har när man handlar med sådana här skador, de tre första dygnen är väldigt viktiga. Därför försätter man henne i det här tillståndet för att kroppen ska få vila och återhämta sig så bra som möjligt.

Det är inte första gången Anna Holmlund råkar ut för en allvarlig skada. Svenskan har tidigare slitit av korsbandet, drabbas av hjärnskakning och skadad menisk och ledband.

Näslund tvåa i kvalet

I skuggan av Holmlunds olycka kördes idag kvalet till morgondagens världscuptävlingar.

Kanadensiskan Marielle Thompson vann, före Holmlunds landslagskollega Sandra Näslund och Georgia Simmerling, Kanada. De 16 främsta tävlar vidare i morgon.

– Jag tycker att det gick ganska bra att fokusera när man väl tävlade, men det är klart att tankarna snurrar och att man tänker mycket på det, sa Näslund efter kvalet.

”Alla blir ju påverkade”

På herrsidan blev Viktor Andersson bäste svensk med en niondeplats. Som 31:a tog sig även Michael Forslund vidare – de 32 främsta går vidare. Schweizaren Armin Niederer vann herrkvalet.

Anna Holmlunds pojkvän Victor Öhling Norberg kommer inte att tävla i Innichen. 26-åringen finns vid Holmlunds sida på sjukhuset.

– Alla blir ju påverkade. Det som är viktigt för oss när vi är på plats med ett helt lag är att ge stöd kring den här situationen, men även för tävlingarna som pågår just nu, säger Båtelson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.