Therese Johaugs ansikte täcks över på vallabuss. Foto: Bildbyrån. Montage: SVT Sport

Bilden av Johaug täcks över

Uppdaterad
Publicerad

Det norska skidlandslaget tar bort bilden över Therese Johaug från vallalastbilen. Skälet är skidstjärnans dopningsavstängning på 13 månader. ”Det är en olycklig och nödvändig konsekvens”, säger förbundets administrations- och marknadschef Espen Bjervig till Nettavisen.

Igår kom beskedet om en miljonsmäll för skidåkerskan. Storsponsorn Fischer hoppade av samarbetet efter dopningsavstängningen som slogs fast till 13 månader.

SVT:s expertkommentator Anders Blomquist tyckte inte att det fanns något val och kommentatorn Jacob Hård var inte särskilt förvånad över strafflängden.

Nu kommer nästa grej för stjärnan. Hennes ansikte på den norska vallabussen täcks över efter domen.

”Olycklig konsekvens”

– Det är en olycklig men nödvändig konsekvens av dopningsdomen, säger förbundets administrations- och marknadschef Espen Bjervig till Nettavisen.

Porträttet av Johaug har funnits på vallalastbilen sedan i höstas trots att hon varit tillfälligt avstängd i väntan på dopningsdomen.

Bilden kommer inte att ersättas, utan täcks över.

Johaug vann världscupen förra säsongen. I september testade hon positivt för den anabola steroiden clostebol, efter att ha använt en salva mot sönderbrända läppar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.