Björgen glömde bort Nilsson när hon skulle lista medaljkandidaterna inför 10 km. Foto: Bildbyrån

Björgen glömde bort Stina Nilsson

Uppdaterad
Publicerad

Storfavoriten Marit Björgen har listat de åkare som hon tror kommer att kämpa om pallen på 10 km klassiskt i VM. Men hennes ursprungliga lista fick kompletteras med ett namn: Stina Nilsson.

Enligt Björgen handlar pallstriden om de norska landslagskollegornarna Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen, polskan Justyna Kowalczyk, finländskan Krista Pärmäkoski och regerande mästaren Charlotte Kalla.

Journalister undrade då hur hon såg på Stina Nilssons chanser.

VM-vintern

– Ursäkta, Stina kan vara en av dem också. Hon har underpresterat i VM men hon är absolut en kandidat, en outsider, säger Björgen.

Nilsson själv är motiverad inför att köra i morgon.

– Jag tycker kroppen svarade bättre i går (sprintstafetten) än under dubbeljakten. Jag har fått med mig bra erfarenheter för framtiden. Vi har tittat fram emot stafetten och det här är bästa steget, säger Nilsson till SVT Sport.

Beredd på kritik för att ha stöttat Johaug

Björgen vann skiathlonen i lördags och var beredd på kritik efter att ha tillägnat den dopningsavstängda norskan Therese Johaug segern – men stjärnan står fast i sitt stöd.

– Jag står för det och hade räknat med kritik efter vad som varit i Therese-fallet. Jag vet hur media jobbar och var inte överraskad. Jag tänkte på henne som en människa och inte på saken i sig. Hon är en god vän, säger Björgen.

Hon tog en ”mammadag” i går men är nu fokuserad på att knyta ihop VM. Lille sonen Marius, 14 månader, bor tillsammans med pappan, den förre kombinationsåkaren Fred Börre Lundberg, i centala Lahtis medan Björgen bor med laget i VM-byn i Vierumäki 20 km utanför staden.

GUIDE: Så sänder SVT från längd-VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-vintern

Mer i ämnet