Foto: TT NYHETBYRÅN/BILDBYRÅN

Björgen kallas in som Johaug-vittne

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt två veckor ska Therese Johaug förhöras efter höstens uppmärksammade dopningsskandal. Nu står det klart att Marit Björgen blir ett av vittnena.

Den 25 januari startar förhören med Therese Johaug angående det positiva dopningstestet hon lämnade i höstas. Utöver läkaren Fredrik Bendiksen, som tagit på sig ansvaret för det positiva testet, dopningskontrollanten Wenche Kristiansen, professor Jo Klaveness vill även Johaugs landslagskollega och vän Marit Björgen ställa upp som vittne.

– Hon vill förklara sig om Bendiksen, hans roll i laget och allmänt om Therese Johaug, säger advokat Christian Hjort till NRK.

Förhören med Johaug och Antidoping Norge ska hållas 25-27 januari. I slutet av november kom Antidoping Norge med rekommendationen att stänga av den norska stjärnan, som i oktober lämnade ett prov med den anabola steroiden clostebol, i 14 månader.

Nu ska straffet alltså snart fastställas för Johaug, som hävdat att hon fått i sig steroiden via en läppsalva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.