Foto: Scanpix

Björgen spurtvann – Kowalczyk tvåa

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgen var starkast på upploppet och vann 30 kilometer klassikt i VM i Val di Fiemme. Justyna Kowalczyk kom tvåa och Therese Johaug trea.

De blev som många trott på förhand att trion, Marit Björgen, Justyna Kowalczy och Therese Johaug gjorde upp om medaljerna. Men det dröjde till passeringen 16,8 kilometer innan trion gick loss. Och det var Johaug som drog upp tempot.

Men i sista backen ryckte Björgen och Kowalczyk ifrån Therese Johaug. På upploppet var norskan obeveklig och säkrade sitt fjärde guld i mästerskapet och femte medaljen totalt.

Längd-VM 2013

–Jag blir lite blank i ögonen. Det här var mitt mål och att jag klarade det gör mig stolt över mig själv. Det är en sådan otroligt skön känsla och jag har fortfarande rysningar, säger Marit Björgen till NRK.

Haag och Kalla hänge med – till en början

Både Charlotte Kalla och Anna Haag låg med i täten i början, men Kalla stumnade efter 20 km och slutade 11:a nästan fyra minuter efter vinnaren.

–Det kändes skapligt. Vid skidbytet fick jag en svacka och hade svårt att täppa till luckan, säger Charlotte Kalla.

–Jag var mest trött men kombinationen att det var svårt att fast skidorna, fortsätter hon.

Haag strålande glad

Anna Haag blev bästa svensk, 6:a, drygt två minuter efter Björgen. En placering hon var mäkta nöjd med.

–I min värld är det en fin medalj, säger Anna Haag.

–Jag hade otroligt bra skidor i två varv, men sedan när jag bytte skidor hade jag svårt att få fast dem, säger hon som hängde med täten i början.

Sofia Bleckur slutade på 18:e plats drygt fem minuter efter vinnaren. Fjärde svensk, Emma Wikén, slutade 22:a nästan sex minuter efter Björgen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Längd-VM 2013

Mer i ämnet