Foto: Bildbyrån

Kalla på pallen i Ulricehamns folkfest

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgen visade styrka i comebacken och vann 10 km fritt i Ulricehamn som var en folkfest med tiotusentals åskådare i solskenet första gången orten arrangerade en världscuptävling. Charlotte Kalla blev trea efter ett imponerande lopp.

Det var spännande när Kalla, som startade sist av toppåkarna, närmade sig målet hårt sekonderad (till ingen nytta) mot Astrid Jacobsen som avslutat starkt. Kalla höll undan med 0,8 sekunders marginal.  Finländskan Krista Pärmäkoski var ohotad tvåa – 10 sekunder efter Björgen. Kalla hade 25 sekunder fram till norskan.

– Det här betyder otroligt mycket att få åka här och klara av publiktrycket som vill att man åker fort. Det var galet att bara värma upp, peppande. Det var ett bra flyt i åkningen uppför även om jag försökte hålla igen lite. Jag hörde inte tiderna utan fick göra mitt eget lopp, säger Kalla om upplevelsen i publiklarmet till SVT Sport. Hon hade ingen aning om tiondelsdramatiken mot Jacobsen.

Vinterstudion

– Det var när jag var i mål och fick en kram av Falken som jag fick höra att jag var trea.

Björgens VM-planen håller

Marit Björgen avstod Tour de Ski och har varit hemma i Norge och tränat.

– Jag var lite osäker efter att ha varit hemma och tränat i fem veckor. Det kändes bra och kroppen var lätt och fin, säger Björgen och kunde checka av att planen till VM i Lahtis om en månad håller.

– Det var fantastiskt att åka inför den här publiken och de borde få arrangera fler tävlingar, funderar Björgen om folkfesten men vågade inte säga att det utmanade Holmenkollen i Oslo.

Falk gjorde sitt livs distanslopp vid föräldrahemmet

Tidigt startande Hanna Falk bars fram av en entusiastisk publik, arrangörerna beräknade att 30 000 var på plats, bara ett par hundra meter från föräldrahemmet. Helt slutkörd kastade hon sig över mållinjen och kunde vänta i målfållan och kvittera ut en åttondeplats, hennes bästa distanslopp i världscupen (hade varit 14:e som bäst tidigare).

– Jag är jättenöjd med mitt lopp och visste inte att det var så bra. Det är mitt livs bästa distanslopp och mäktigt att få göra det här i Ulricehamn, säger Falk som lyckades få ut allt ur kroppen i dag. 

Ett fint formbesked inför VM i Lahtis, där båda svenskorna tillhör medaljhoppen.

För Charlotte Kalla har det nya året börjat bra med en fjärdeplats och en tredjeplats på två av etapperna i Tour de Ski. Och nu alltså en tredjeplats på hemmaplan. Säsongen började annars oroväckande med kollaps och diagnosen hjärtflimmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet