Björgen: ”Ville dela medaljen med Johaug”

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgen är historisk. Norskan – som i och med segern i damernas skiathlon nu har 15 VM-guld – är på damsidan den mest segerrika skidåkaren i VM-historien. Men hennes tankar efter segern gick till den dopningsavstängda Therese Johaug.

– Jag hade henne i tankarna och det här är också Thereses medalj, säger Björgen till NRK.

Johaug var regerande mästare i skiathlon efter sitt guld i Falun för två år sedan, men saknas i Lahtis på grund av sin dopningsavstängning.

Efter att ha ryckt ifrån Pärmäkoski i sista branten var Marit Björgen tillslut först över mållinjen när damernas skiathlon avgjordes i Lahtis.

I och med guldet blev Marit Björgen den mest segerrika skidåkaren i VM-historien med 15 guld – ett mer än ryskan Jelene Välbe.

”Saknade Johaug”

Men trots den historiska guldmedaljen så kan en tårögd Björgen till NRK inte släppa sin avstängda landslagskompis.

– Det här är en medalj jag vill dela med Therese Johaug. Innan jag åkte till VM sade jag att jag skulle åka för henne och jag saknade henne där ute i dag, säger Björgen till NRK.

Johaug själv var inte sen att hänga på och uttalade sig på sociala medier.

Johaug

”Gå hårt från start”

– Planen var att gå hårt från start och när vi var fyra i toppen vid växlingen till skateing började det kännas väldigt bra, säger Björgen till SVT Sport.

Norskan hade problem vid bytet från klassiskt till skate, men lyckades komma i kapp och förbi Krista Pärmäkoski som hejades fram av en högljudd hemmapbulik.

”Behöll lugnet”

– Jag behåll lugnet och lyckades hänga på Pärmäkoski. Min plan om att ligga bakom henne inför den näst sista backen, för att sedan rycka gick hem.

Bakom Björgen och Pärmökoski fullbordade Charlotte Kalla pallen genom att ta sin första medalj på årets VM.

Björgens medaljer

VM: 15 guld, 5 silver, 3 brons.

OS: 6 guld, 3 silver, 1 brons.

Norska mästerskapen: 19 guld, 8 silver, 6 brons.

Världscupen: 106 individuella segrar, fyra totalsegrar (2004/05, 2005/06, 2011/12 och 2014/15).

Källa: NTB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.