Marit Björgen. Foto: Bildbyrån

Björgen: ”Blir osäker på om man gjort rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidsäsongen närmar sig. Samtidigt utreds användningen av astmamedicin inom norsk skidåkning.

”Vi kan bara hoppas att vi har gjort rätt”, säger storstjärnan Marit Bjørgen.

Debatten tog fart när Martin Johnsrud Sundby i somras stängdes av i två månader för att ha brutit mot antidopningsreglerna när han inte ansökte om tillstånd för en astmamedicin. Norska elitåkare har också anonymt berättat att de erbjudits astmamedicin av det norska förbundet – trots att de var friska.

Marit Björgen välkomnar internutredningen som startats.

– Jag har glad att det har tillsatts en kommitté som ska se över våra rutiner. Kanske är det något som vi måste ändra på, men jag är säker på att vi gjort saker på ett korrekt sätt, säger hon.

– Jag hoppas att granskningen kommer med svar ganska snabbt. Det kommer säkert att ta fram till jul, men jag tror att ju fortare det går, desto bättre.

Tynger norsk längdskidåkning

Björgen, som själv har astma, medger att frågan tynger världens bästa skidlandslag.

– När man läser om det i medierna ser man att folk spekulerar. Det är också tråkigt att man själv blir lite osäker om man har gjort rätt, säger hon.

Norge har fått frän kritik för hur man har hanterat astmafrågan. Häromdagen sade till exempel den svenska längdskidchefen Johan Sares att det börjar ”lukta riktigt illa”.

Nya förutsättningar

Marit Björgen går annars in i ett nytt liv som proffessionell längdskidåkare som mamma, med mindre tid för träning och återhämtning. Efter att dubbla gånger under försäsongen drabbats av bakslag med skador är hon nu skadefri och tillbaka i full träning.

– Första gången jag skadades var så tidigt under försäsongen, så det gick bra. Den andra (en höftskada) tog lite tid. Vi tog det säkra före det osäkra och gick varsamt fram, säger Björgen till norska NRK.

Förutom skadorna så har sonen Marius som föddes i slutet av december ändrat skiddrottningens tidsplan och planerade program.

– Han har inte sovit en hel natt ännu, nej, ler Björgen.

Hon uppskattar att hon samlat ihop tio hela nätters sömn sedan hon blev mamma den 26 december.

Siktar på att köra det mesta 2016

Marit Björgen har ännu inte tävlat i världscupen sedan hon blev mamma. Hon hoppas stå på startlinjen i säsongspremiären i Beitostølen i november, och sedan i världscuppremiären 26-27 november i Ruka, Finland.

Planen är att tävla sig i form under senhösten och säsongsöppningen.

– Det är viktigt att få ett par tävlingar. Jag hoppas på att köra det mesta före jul, säger Björgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.