Rista Pärmäkoski Foto: TT Nyhetsbyrån

Blomquist tror Pärmäkoski kan utmana norskor i touren

Uppdaterad
Publicerad

Tour de Ski inleds den 31 december och det blir elfte gången som skidtouren genomförs. Och som vanligt är det Norge som väntas dominera i skidspåren i Schweiz, Tyskland och Italien. ”Ja, så blir det troligtvis”, säger SVT:s expert Anders Blomquist, som ändå varnar för en ryss och en finska vad gäller slutsegrarna.

Martin Johnsrud Sundby är skidvärldens gigant – även efter återkomsten efter dopningsavstängningen. Han är storfavorit till en ny seger i Tour de ski anser Blomquist.

– Ja, Sundby kommer att vinna om han är med i toppen inför klättringen i Val di Fiemme. Enda möjligheten att någon slår honom är om han är en bra bit efter inför sista dagen, säger Blomquist.

Tour de Ski

Och de som kan utmana, och i så fall rycka ifrån Sundby, är landsmannen Finn Hågen Krogh och ryssen Sergej Ustiugov, tror Blomquist, som ändå tippar på att det kommer avgöras i klättringen upp för Alpe Cermis.

Men det finns svenskar som kan utmana det här året. En Marcus Hellner som hittat formen i år och Calle Halfvarsson om han är frisk och kry kan komma högt upp.

– Hellner kan kanske blanda sig i toppen om han är jämn över hela touren. Han får inte få någon dålig dag. Det är bara en sprinttävling det här året vilket gynnar Hellner även om han faktiskt åkt bra i sprint i år, säger Blomquist.

– Men om Calle är frisk är han ett ännu större hopp än Marcus, säger experten som är lite orolig över Halfvarssons sjukdom som hindrat honom senaste tävlingarna.

Pärmäkoski kan utmana

På damsidan handlar det förstås om Norge också, trots en avstängd Johaug och en Björgen som avstår touren.  Blomquist tror att det blir Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg som gör upp om totalsegern.

– De är så allround, de är duktiga på allting, säger Blomquist om varför norskorna är favoriter.

– Men Krista Pärmäkoski kan utmana. Hon har varit stark i år.

Leder Weng när klättringen inleds kommer hon att vinna tror Blomquist. För att Pärmäkoski eller Östberg ska ta det så bör de ha hängt av Weng gissar Blomquist.

Sverige har inte så mycket att hoppas på vad gäller damerna.

– Men det ska bli intressant att se vad Charlotte Kalla kan göra. Men det går liksom inte att säga hur chanserna för henne ser ut med tanke på vad som hände i Ruka. Vi kan hoppas på bra enskilda resultat.

Stina Nilsson har sagt att hon inte kommer att ställa upp men om hon ångrar sig, vilket Blomquist inte tror är omöjligt, så blir hon förstås att räkna med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet