Charlotte Kalla testar snön i Bruksvallarna. Foto: Mikaela Sundbaum

Tuff säsongsdebut i Bruksvallarna

Uppdaterad
Publicerad

På lördag öppnar Vinterstudion för säsongen med längdåkningspremiär i Bruksvallarna. Enligt banansvariga Mikaela Sundbaum blir banan en prövning för åkarna. I synnerhet sprinten. – Den är betydligt tuffare än tidigare, säger hon.

Sprintbanan är helt ny för året eftersom tävlingen åks i klassisk stil istället för fristil som förra säsongen.

– Det enda man kommer känna igen sig är start och målgång. Banan har fått god kritik av landslagsåkarna som finns i Bruksvallarna på läger, säger Sundbaum.

Världscupen i längdskidor

– Banan är betydligt tuffare än tidigare, och mer kuperad, vilket krävs i en klassisk bana. Det är tre rejäla stigningar.

Den nya sprintbanan beskrivs som ”precis i gränslandet mellan stak- och diagonalåkning”.

– När man lyssnar runt bland killarna är det osäkert om de kommer orka staka eller inte, tjejerna kommer vi få se diagonala hela banan, det är jag övertygad om. 

Även delar av den traditionella banan, där damerna kör 5 kilometer och herrarna 10 kilometer på lördagen, är ny. Tidigare har det varit mycket flackåkning in mot målet.

– Det blir lite tuffare avslutning än tidigare. När man går ut i banan, samt in mot mål, kommer man åka i sprintbanan, med någon mer kupering.

Ingen natursnö

Väderprognoserna lovar minusgrader men ingen snö. Bruksvallarnas banor är dock preparerade med hjälp av snökanoner som garanterar tävling.

– Med tanke på den krassa snötillgång som vi har ser det bra ut. Vi har drygt fyra kilometer som vi fått ihop kanonsnö på, säger Sundbaum. 

Insatsen kring att säkerställa tävlingen har varit stor.

– Vi har sprutat snö, och vi har dumpat med lastbil. Det är många som har lagt ner ett stort jobb.

Anläggningsansvarige Magnus Myhr berättar om bra förhållanden i spåret trots att det inte finns någon snö vid sidan av spåret. 

– Det är bra förhållanden med snö. Fina backar och bra åkning. Vi är glada för att vi har snökanonssnön. Den är slitstark.

I dagsläget är det oklart om tävlingsbanan kommer vara 3,75 kilometer lång eller om den blir 5 kilometer, vilket var ambitionen från början. 

– Kylan blir avgörande.

Vinterstudion lördag 11.00-15.00

11.00-12.15 15 km, herr

12.40-13.40 10 km, dam

Vinterstudion söndag 11.00-14.00

11.40-13.15 Sprint

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet