Jens Byggmark i sin sista tävling för karriären. Foto: Bildbyrån

Knäproblem får Byggmark att lägga av

Uppdaterad
Publicerad

Jens Byggmark lägger av. Problem med ett knä gör att den förre stortalangen avslutar sin elitsatsning.

– Jag ville inte avsluta karriären nu när jag är 31 egentligen, säger Jens Byggmark till SVT Sport.

– Jag har alltid sagt att jag ska hålla på så länge kroppen håller. Så det är väl nu, fortsätter han.

Talangen från Tärnaby slog igenom stort som 21-åring när han vann två raka världscuptitlar i slalom i österrikiska Kitzbüehl i januari 2007. Senare samma år tog han ett VM-silver i lag i Åre, och spåddes en lysande framtid.

Men efter två andralaceringar i världscupen i januari 2008, gick karriären i stå. Fram tills 2011, då han lite överraskande tog ett VM-silver i slalom.

Inför OS 2014 var Byggmark ett stort medaljhopp, men en korsbandsskada i september 2013 satte stopp för den satsningen.  Sedan dess har slalomspecialisten inte riktigt kommit tillbaka.

– Efter den sista tävlingen som jag gjorde i januari tog jag beslutet att kolla upp knäet. Tillslut slutar man ljuga för sig själv. Jag har alltid tryckt bort tanken att mitt knä inte håller. Men om man börjar tänka på det så påverkar det en jättemycket och då går det snabbt tills man börjar inse det själv, säger han.

I januari stod det klart att han skulle missa VM efter en sträckning, och la efter det ner säsongen. Då sa 31-åringen att han blickade mot nästa säsong, och OS 2018. Men nu står det klart att Byggmark slutar.

– Det kommer vara bittert den närmsta tiden. Jag har haft nästa OS som mål i sju år nu, säger Byggmark.

Byggis

Jens Byggmark

Född: 22 augusti 1985 i Örebro

Bor: Monaco

Världscup-debut: 2005

VC-pallplatser: Åtta, varav två segrar

VM-starter: Fyra

OS-starter: 2010

Bästa OS-placering: 22 i slalom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.