Byggmarks tuffa väg tillbaka mot världstoppen

Uppdaterad
Publicerad

I september 2013 drog Jens Byggmark av korsbandet och säsongen var över innan den ens hade börjat. Nu 14 månader senare är han tillbaka efter en tuff rehabilitering med många bakslag.

– Det är väldigt skönt att vara tillbaka. Det har varit en lång rehab-period som har både varit tung och tråkig så det är otroligt motiverande att vara tillbaka.

Premiären i finska Levi gick inte alls som han hade tänkt sig. En grov miss i det första åket gjorde att han var över tio sekunder efter ledande Marcel Hirscher och missade chansen till ett andra åk.

Nu dröjer det ett tag innan chansen till revansch kommer eftersom herrarnas nästa världscupslalom avgörs i Val d'Isère i mitten av december. Under tiden handlar det om att fortsätta försöka finslipa tekniken.

Alpina VM

– Hastigheten finns där men jag måste bli lite stabilare så jag kan vara med och konkurrera i bägge åken hela säsongen. Jag har ju en väldigt yvig åkning som jag försöker att anpassa och framförallt handlar det om att jag måste hitta en tryggare i åkning, speciellt i lite snabbare banor.

Tuff rehabilitering

I den bästa av världar kan man komma tillbaka efter sex månader efter en korsbandsoperation och för Jens så kändes det väldigt bra redan efter fyra, lite för bra. Bakslagen kom sen i en tät följd och det blev riktigt tufft efter det.

– Jag hade det svintungt, kunde knappt träna och hade riktigt ont hela tiden. Och det finns fortfarande kvar lite, speciellt i patellarsenan.

Hur är status nu då?

– Status nu är väl upp och ner. Vid något träningsåk så körde jag ner i en grop och fick väldigt ont och kunde inte åka mer den dagen. Men dagen efter så var det bra igen och det var bara att gasa igen. Det är lite lurigt, fortfarande när jag får ont eller inte.

Målsättningen den här säsongen, hur ser den ut?-

– Jag vill ju bli bäst och jag vill vinna. Jag kommer att köra varje race för att vinna men sen får man vara realist med knäet också.

Hur mycket tänker du på knäet när du åker?

– Vissa åk kan jag koppla bort det helt men under vissa är tankarna med hela åket. Varje dag och varje träningspass kan jag koppla bort det lite mer känns det som, så det är på rätt väg.

Pall-platser den här säsongen, hur realistisk är det?

– Det är fullt möjligt. Speciellt när jag åker som jag kan och gör på träning så vet jag inte vad som ska stoppa det.

Vad ser du mest fram emot den här säsongen?

– Helt klart VM det går på ett väldigt bra ställe och det skulle vara en skön grej att komma dit och åka riktigt bra. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alpina VM

Mer i ämnet