Hellners dubbla känslor för skiathlon Foto: TT Nyhetsbyrån

Hellners bästa distans?

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre individuella mästerskapsmedaljer har kommit i skiathlon. Hellner funderar över var den klassiska utvecklingen kommer att ta vägen.

Han kallas ofta fristilsspecialist, men under mästerskap är det i skiathlon som de främsta resultaten kommit. Mellan åren 2010 och 2015 är det bara VM i Falun som är undantaget från regeln.

– Det har alltid varit tvådelat. Jag åker ganska bra, men har väl aldrig riktigt gillat att det är skidbyte, men det är klar jag tycker ju om dem på nåt sätt. Men jag hade nästan hellre sett en klassikt jaktstart som det var förut, säger Marcus Hellner.

Vinterstudion

De senaste åren i världscupen har vi sett en utveckling som går mot mer stakning när det gäller den klassiska åkningen. Frågan är nu i vilken riktning rent träningsmässigt olika åkare väljer att gå. Det är fler åkare som öppet pratar om att de önskar vinna en skiathlon-medalj på mästerskap, så det gäller nu att hänga med i utvecklingen.

– Det är det som drivit mig mycket. Jag har inte som mål att vinna den klassiska delen, men jag ska vara med och vara konkurrenskraftig, berättar han och fortsätter med att tala om de svåråkta förena:

– Det är väl mitt mål att bli bätte där och att inte alltid behöva de här stabila förhållandena när man har pangbett. Där har jag mycket att utveckla.

När Hellner åkte in som sjuttonde man i fristilsjakten i Quebec nu under Ski Tour Kanada hade han den tredje snabbaste åktiden. Men dessförinnan är det bästa resultatet för Hellner denna sjukdomsdrabbade säsong en elfte plats: i skiathlonen i Lahti.

Se reportaget här ovan.

Hellners mästerskapsresultat distanslopp sedan 2010

OS 2010 Vancouver:

Skiathlon            1:a

15 km fristil         4:a

50 km klassiskt   22:a

VM 2011 Oslo:

Skiathlon            6:a

50 km fristil        15:e

15 km klassisk    34:a

VM 2013 Val di Fiemme:

Skiathlon            8:a

15 km fristil        17:e

50 km klassisk    29:a

OS 2014 Sotji:

Skiathlon            2:a

15 km klassiskt   10:a

VM 2015 Falun:

15 km fristil         4:a

Skiathlon            10:a

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet