Madonna – den svenska framgångssagan

Uppdaterad
Publicerad

Slalombacken i Madonna di Campiglio förtjänar att kallas för ”Svenskbacken”. Inte mindre än åtta svenska segrar har det blivit i samma backe under de 40 senaste åren.

Ingemar Stenmark inledde sin fantastiska karriär med att just i Madonna di Campiglio år 1974 ta den första av sina sammanlagt 86 världscupsegrar. Under karriären hann Stenmark med ytterligare fyra segrar i backen, samt även tre segrar i storslalom.

1982 kom han dock bara tvåa, vinnaren hette då istället Stig Strand, som tog då tog karriärens första världscupseger. Även Jonas Nilsson hamnade överst på prispallen när han 1985 följde up sitt VM-guld tidigare under året med att även vinna slalomen i Madonna di Campiglio.

Världscupen i alpint

Precis som för Strand var det första världscupsegern i karriären, båda två lyckades ta varsin ytterligare seger under karriären, dock inte i Madonna di Campiglio.

Anja Pärson tog dock en seger i Svenskbacken 2003, efter ett riktigt bra andraåk i den svårkörda backen som kräver att man har både styrka och teknik.

Byggmark fick inte ställa sig högst på pallen i dag, men tredjeplatsen säger det mesta. Slalombacken i Madonna di Campiglio borde kanske döpas om till ”Svenskbacken” trots allt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet